Składniki
- 400 g ziemniaków
- 350 g cukinii
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- 30 g bułki tartej
- 20 g cebuli - (jedna mała)
- 50 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkladamy pokrojone na kawałki ziemniaki, pokrojoną cukinię (obraną ze skórki i wydrążoną - jak mamy młodą to nie obieramy), jajka, mąkę, bułkę tartą i sól i miksujemy przy pomocy kopystki czas 15-20 sek, obr.4.
Smażymy placki na patelni z odrobiną oleju, na złoty kolor. Podajemy z jogurtem i cukrem na słodko lub z sosem czosnkowym lub ketchupem na słono. Możemy dodatkowo podsmażyć pieczarki z cebulką i nałożyć na usmażone placuszki, możemy także pod koniec smażenia posypać startym serem żółtym.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja !!! Dodalem jeszcze jedna czerwona papryke , czosnek i Boooomba pyycha !!!
Rewelacyjne te placki, i chyba faktycznei lepsze niz zwykle ziemniaczane
Ja dodalam mala cebule i troche pieprzu do srodka i zmielilam z rezta skaldnikow. Milelilam jednak sporo dluzej. Wpisuje ja na stale do jadlospisu!
uwielbiam !
Przepyszne
Czy można użyć patisona zamiast cukini?
Ok
Jak dla mnie lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Dziękuję za przepis
Super przepis 😊Pyszne placuszki 😊Dziękuję i polecam wszystkim
Pyszne !😻
Potwierdzam! Bardzo dobre!
Are you sure to delete this comment ?