Składniki
Pieczonki na Varomie
- 400 gramów Ziemniaków obranych, pokrojonych w plastry
- 200 gramów buraków czerwonych, pokrojonych w plastry
- 150 gramów marchewki, pokrojonej w plastry
- 100 gramów cebuli
- 200 gramów główki kapusty białej
- 2 kawałki kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 20 gramów boczku pokrojonego w kostkę
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucamy cebule. rozdrabniamy 5 sek/ obr 5. Przekładamy do innego naczynia
Następnie rozdrabniamy kapustę 5 sek/ obr 5. Przekładamy do cebuli.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę. ( tak by przykryć noże )
Do varomy wkladamy :
warstwami- ziemniaki, buraki, marchewkę, kiełbasę, boczek.
Przyprawiamy pieprzem i solą.
Zasypujemy rozdrobnioną kapustą z cebulą.
Nastawiamy czas 60 min/ temp. varoma/ obr. 2
Rewelacja.
Porady
Swietny z kefirem, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Fajna alternatywa zamiast pospolitej kiełbasy na grilla.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Danie super, lekkie i smaczne U mnie bez kapusty i boczku, ale z dodatkiem surowej papryki czerwonej, posypane solą ziołową i pusztą węgierską.
Pomysł super, to zdrowsza wersja ja zrobiłam ten przepis w mniej zdrowej wersji w brytfance i wbiłam jeszcze surowe jajka.
Moja sugestia to zmiana grupy bo jesteś na dania z warzyw a jednak jest tu kiełbaska i boczuś
Justynko cudowna alternatywa dania z pikników ,smakuje palce lizać ,jak mam zły nastrój to robię twoje pieczonki i od razu przypomina mi się słońce ognisko i pozytywne myślenie .Polecam ! Dobry pomysł z boczkiem przyrumienionym na patelni i jak pachnie
ciekawy przepis,dodaję do wypróbowania
Justynko zainspirowałaś mnie tym przepisem i spróbowałam tradycyjne pieczonki według Twego pomysłu (czyli na varomie). Ziemniaki, kiełbaska, cebula, sól, pieprz. Wspaniałe wyszły (plastry boczku dla zapachu i smaku rzucone na chwile na patelnię przed położeniem na varomę).Bardzo, bardzo dziękuję za pomysł.
P.S. Wiem, skąd początkowy pomysł na nazwę prażynki. Gdyby się nad tym zastanowić, to... na parze - prażynki a w garnku na ogniu - pieczonki
Marzenie o czymś nieprawdopodobnym ma swoją nazwę. Nazywamy je nadzieją — Jostein Gaarder
Dopiero teraz dodaję swoją opinię, chciaż robiłam pieczonki kilka razy. Potwierdzam wcześniejsze opinie - pieczonki to super danie, które się nie nudzi - smakuje równie dobrze nie tylko jesienią, ale również zimą. Dziękuję za wspaniały przepis
Cieszę się, że smakuje
najlepszy przepis z wykorzystaniem varomy. polecam dodać różne mięsa typu kurczak/karkówka
pozdrawiam
Smakowało SUPER! Nawet zrobiłam swój wariant, bez buraków , ale z pieczarkami. Zajadamy się ! Dzieki za inspirację!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Hej Gabi według życzenia zmieniam nazwę na Pieczonki . Daj znać czy smakowało " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/libraries/smileys/packs/smileys_cooking/cooking_1.gif" width=50 height=48>
Are you sure to delete this comment ?