thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 400 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki słodziku, w płynie
  • 300 g wody, mineralnej, niegazowanej
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, cynamon i słodzik, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać jajka, wymieszać 15 s/obr. 4.
    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s/obr. 4.
    4. Dodać rozdrobnione jabłka, wymieszać 5 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3.
    5. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Naleśniki jabłkowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 29, 2021 at 18:26

    Smażyłam jako placki. Polecam

  • listopada 9, 2016 at 00:21

    Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Naleśniki smakują równie dobrze z wisniami lub jagodami (nie dodajemy wtedy cynamonu).

  • października 24, 2016 at 09:31
    4.0

    Fajnie puszyste, jednak smak taki sobie

  • sierpnia 30, 2016 at 09:32

    Ciekawe. Usmazylam troszkę grubsze (jak omlety) ładnie się upiekly i dobrze smakowaly. Podałam z syropem klonowym i dżemem. Pyszne śniadanko

  • listopada 24, 2015 at 19:50

    Dla mnie smaczne, zamiast słodzika dałam stewie i dodałam szczyptę soli. Tez piekłam małe placuszki.

    na pewno jest to alternatywa do zwykłych naleśników tmrc_emoticons.)

    mamoska

  • lipca 29, 2011 at 18:51

    Mnie wyszło średnio. Nie wiem czy to przez to, że zapomniałam jabłka przełożyc do innego naczynia. Ale jak na moje oko to chyba nie powinno miec to dużego znaczenia, że do jabłek dodałam pozostałe składniki. Ja też robiłam placki tak jak moja poprzedniczka. Początkowo te placuszki były mniej smaczne ale jak zmodyfikowałam nieco przepis to wyszły lepsze. 

  • stycznia 16, 2011 at 23:26
    3.0

    Osobiście smażyłam nie jako naleśniki, tylko jako małe placuszki. Niestety jak były większe, to nie dopiekały się w środku. Tak ogólnie, to smaczne Cooking 10