thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 800 gramów kapusty bialej (nieduza glòwka)
  • 800 gramów wody
  • 30 gramów oleju z oliwek
  • 4-5 kawałków pomidorów suszonych
  • 1 dojrzały banan
  • 120 gramów fasoli ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • sok z cytryny
  • kminek, sòl, pieprz
  • 500 gramów ziemniaków
  • 40 gramów boczku wędzonego (jak ktos chce)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kapuste oczyscic, pokroic na kawalki, rozdrobnic po polowie ( na obr 4, ok. 15sek), przelozyc do miski. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc cebule (pokrojona na 4 czesci) i ewentualnie boczek ( w kostke): 3-6sek / obr 6. Dodac olej: 3min / 100° / obr 1. Dodac polowe kapusty, wode, zamknac. Ziemniaki obrac, umyc, pokroic na niewielkie kawalki ( albo plastry), ulozyc na Varome. Gotowac jednoczesnie kapuste i ziemniaki: 30min / Varoma / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / Mieszanie"Mieszanie" . W polowie gotowania dodac pozostala kapuste i pomidory. Po tym czasie dodac do kapusty banan pokrojony na plasterki, kminek, fasole, sòl, pieprz, cytryne, itd (dalam tez koperek), gotowac wszystko jeszcze: 10min / Varoma / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr 1. Zdjac Varome, do kapusty dodac ziemniaki ( ewentualnie doprawic jeszcze): 15sek / obr 3. Gotowe.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kapusta z dziecinstwa (przepis mojej babci), czyli tzw. Ciapraka slaska

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 25, 2018 at 19:16

    Wink
    Kapusta świetna LolLolLolLol. Trafia do moich kolekcji i zapewne wiele razy będę ją przygotowywał.
    Dziękuję za przepis. POLECAM GO WSZYSTKIM !!!

  • września 28, 2012 at 15:47

    Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 28, 2012 at 15:38
    5.0

      Big Smile Big Smile Big Smile Veroniko i tak trzymaj i nie zmieniaj się jesteś SUPER  ROZRABIARĄ Love  w pozytywnym znaczeniu tmrc_emoticons.D Big Smile Love  a kapusta ciapraka śląska jest naprawdę pyszna tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  moja mama też gotowała kapustę Cooking 1  Pierwszej modlitwy również nauczyła mnie Babcia. tmrc_emoticons.)  mamy co wspominać tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.)  ktoś kiedyś powiedział "wspomnienia są treścią życia".Serdecznie pozdrawiam Love Love Love

  • września 27, 2012 at 22:12

    Pycha, prawda Grazynko tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p ???  I wlasnie, tak jak mòwisz- kapusta osobno, groch czy fasola, osobno, bo razem sie "nie zgadzaly) w gotowaniu i ile by nie gotowac, byly zawsze niedogotowane.... Ciesze sie, ze znasz potraweBig Smile Big Smile Big Smile  Wiesz, ze smaczna Big Smile Big Smile  A na drugi dzien, odgrzana..... mniam tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p , jeszcze lepsza Big Smile Pomidory i banan, to juz mòj dodatek, nie babci tmrc_emoticons.;)  A babci juz nie ma od prawie 16 lat.... tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.((  Moja kochana babcia...tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Meczyla sie 15 lat z Alzheimerem, w koncu odeszla po cichutku tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.((  Strata ogromna.... Nauczyla mnie wiele.... Wakacje, soboty, niedziele, zawsze u niej.... Na grzyby o 4.30.... Na jagody, ktòre Ona zbierala, a ja podjadalam.... kawalek chleba ze smalcem i skwarkami w kieszeni, jakies jablko i do lasu.... Smarowala mnie octem przed komarami.... Zawsze pare zlotych do kieszeni wlozyla.... lizaka.... dziadek kupowal oranzade.... A lany poniedzialek u dziadkòw, z wszystkimi innymi dzieciakami ???Big Smile Big Smile Big Smile  Pod pompe bezposrednio.... I o 5-tej rano swieze, pachnace buleczki drozdzowe albo jagodzianki.... I gralismy w guziki, i nauczyla mnie na drutach, na szydelku, haftowac, szyc.... I podbieralismy scyzoryk dziadkowi, i gralismy cala banda w noza tmrc_emoticons.;)  Jakie pyszne byly ogòrki malosolne... To byly czasy...... I bajki na dobranoc, i modlitwa przed spaniem.... Jak sie zbieralismy wszyscy (wnuki sasiadòw), to bylo nas 20-25.... Kilkoro juz, niestety, nie zyje.... A na sliwki do sasiadòw ??? Ahahahaha!!!! Niezly ze mnie byl urwis, wszedzie pelno..... Ale kazda klase konczylam z czerwonym paskiem i nagroda !!! Big Smile Big Smile  Gadane, to ja zawsze mialam, od przedszkola..... i tak juz zostalo tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 27, 2012 at 20:27
    5.0

    Cooking 9Veroniko moja babcia robiła kapustę z grochem,bardzo podobny przepis,tylko bez banana i pomidorów Big Smile ta potrawa była bardzo smaczna ale pracochłonna tmrc_emoticons.(  Ziemniaki i groch gotowane były osobno i kapusta osobno   tmrc_emoticons.;)   a my mamy TM tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D Big Smile MNIEJ ZMYWANIA  Big Smile DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS. Love tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile

  • września 27, 2012 at 14:27

    Zgadza sie, Elutmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)  Przepis troche przerobiony. Babcia wrzucala 1 pomidora albo wcale, ja dodalam suszone; zamiast banana, dodawala szczypte cukru, no i "wklad" miesny mozesz spokojnie dolozyc. Ja przedtem dodawalam kielbaske, w kostke, tak sporo. Teraz, z còrka wegetarianka, musze kombinowac..... doklada sie mòj zoladek.... Wynik ??? Jemy jeszcze chudziej, niz do tej porytmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Lacznie z moim mezemtmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • września 27, 2012 at 13:20
    5.0

    Przepis ciekawy, tylko ja nie przypominam sobie, żeby moja babcia używała do gotowania suszonych pomidorów  tmrc_emoticons.)  nie wiem, czy wogóle o takich słyszała  tmrc_emoticons.D  Ale takie świeże, bez skórki bardzo często dodawała. Tylko potem to wszystko od nadmiaru soku "pływało". Rozumiem, że ta udoskonalona wersja ma temu zapobiec.

    Na pewno wypróbuję, tylko muszę dodać więcej jakiegoś wkładu mięsnego dla moich mężczyzn  Love  Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile