Składniki
mięso wieprzowe (boczek ze skórą)
- 1500 gramów mięso wieprzowe, np boczek ze skórą
- 6 ząbków czosnku
- świeże zioła: bazylia, pietruszka
- Sòl morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Porchetta to tradycyjna włoska potrawa. Jest to prosiak faszerowany ogromną ilością ziół i podrobów a następnie całą noc pieczony w piecu.
Moj przepis pomimo, że nie różni się od tego sprzed 2000 lat jest przystosowany do współczesnych warunków domowych.
Mięso myjemy, następnie odwracamy skórą do góry . Skórę nakłuwamy wielokrotnie ostrym nożem następnie smarujemy oliwą z oliwek.
Odwracamy kawałek skórą do dołu i nacieramy go grubą solą morską. Nacinamy otwory i chowamy w nich posiekany czosnek.
Następnie przyprawiamy pieprzem i posypujemy dużą ilością ziół. Na koniec układamy liście świeżej bazylii.
Tak przygotowane mięso rolujemy i zawiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Aby inne rzeczy w lodówce nie przejęły zapachu polecam zawinąć mięso w folię aluminiową.
Przygotowanie do parowania
Przygotowanie mięsa
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyglada swietnie a poniewaz nie kupujemy wedlin warto wyprobowac :cooking
Are you sure to delete this comment ?