thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
8 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • 1 tuszka królika, mniejszy cały lub1/2dużego
  • 400 g śmietany 30%
  • 2MT białego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki tymianku ,rozmarynu,pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki musztardy miodowej
  • 1 pęczków pietruszki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulęi czosnek rozdrabniać 3 sek obr.5.Obgarnąć kopystka na dno naczynia  dodać masło, dusić 3 min temp. varoma obr1.

    Królika podzielić na porcje/obcjonalnie  można  obsmażyć kazdą porcję do  zrumienienia na patelni. Włożyc porcje  do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać przyprawy, śmietanę, musztardę oraz białe wino dusić czas 40 min. temp varoma obr Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" poz.2. Nałożyć na pokrywkę koszyczek. Posypać wg. upodobań posiekana pietruszką lub koperkiem. Smacznego

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świąteczny królik duszony w śmietanie

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 4, 2016 at 11:04

    super smakuje dzieki tmrc_emoticons.)

  • marca 6, 2016 at 17:47
    2.0

    Królik wyszedł smaczny.ALE ... Konsystencja potrawy beznadziejna - wyszła papka z kośćmi.Nie do zaakceptowania. Przypraw dałam około 1xwięcej. No coż sprawdziłam. Drugi raz tak nie zepsuje takiego mięsa.

  • lutego 21, 2016 at 15:58
    5.0

    Przepyszny królik! Dziś był na obiad tmrc_emoticons.) Mięso idealne (nie za twarde, nie za miękkie). W pierwszej chwili miałam wątpliwości czy te obroty poz.2 nie będą za szybkie i czy to wszystko się tam nie rozleci, ale na szczęście wszystko wyszło idealnie. Jedno małe zastrzeżenie: zawsze mam wątpliwości gdy w przepisie podana jest "śmietana". Dla mnie śmietana to ta kwaśna, a słodka to "śmietanka". Tutaj mimo, iż podane było aby dodać śmietanę, ja dodałam śmietankę 30% i wyszło OK, ale nie wiem czy może autor nie miał na myśli śmietany takiej kwaśnej, gęstej jak do zup i sosów... Mój sos miał trochę taką grudkowatą i bardzo gęstą konsystencję (tylko wizualnie), w smaku był bardzo dobry. Małe kawałki królika lekko przyprawione przyrumieniłam najpierw na patelni. Patelnię zalałam wodą i na koniec gdy już skończyło się gotować w Thermomixie, wrzuciłam wszystko spowrotem na tą właśnie patelnię i jeszcze zagotowałam. Polecam! Pyszne danie tmrc_emoticons.)

  • października 22, 2015 at 13:50

    Wydaje mi się, że obroty wsteczne nic nie zrobią z tym mięsem z koścmi. Gdyby nie były wsteczne mogłyby to pociąć.

  • marca 2, 2015 at 22:23

    Królik wyszedł przepyszny !!! Myślę, że Użytkownik się nie pomylił - mniejsze porcje wrzuca się z kośćmi  (np. kurczak duszony z papryką z ksiązki tak lubię gotować też jest z koścmi i w niczym to nie przeszkadza). Ja trochę dodałam od siebie - marchewkę, odrobinę bulionu warzywnego i majeranek bo tak lubimy. Niedzielny obiad był rajem dla naszego podniebienia tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis

  • października 19, 2014 at 13:25

    Nad tym samym sie zastanawiałam. Może autor miał na myśli koszyczek? Ja tak właśnie wczoraj robiłam żeberka - tylko mało wtedy wychodzi.

    ania_om

  • października 27, 2013 at 08:25

    Cos mi tu nie gra! Jak wlozyc porcje do naczynia? Z koscia? I obroty poz.2????? Jakis dziwny ten przepis!

  • marca 27, 2013 at 20:25
    5.0

    tmrc_emoticons.) Moja Mamusia lubi krolika, wypróbuję przepis,ale królika uparuję na varomie tmrc_emoticons.)  Dziękuję za przepis i pozdrawiam tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?