- TM 31
Składniki
- 1 tuszka królika, mniejszy cały lub1/2dużego
- 400 g śmietany 30%
- 2MT białego wina
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki tymianku ,rozmarynu,pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki musztardy miodowej
- 1 pęczków pietruszki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulęi czosnek rozdrabniać 3 sek obr.5.Obgarnąć kopystka na dno naczynia dodać masło, dusić 3 min temp. varoma obr1.
Królika podzielić na porcje/obcjonalnie można obsmażyć kazdą porcję do zrumienienia na patelni. Włożyc porcje do "Blokada naczynia miksującego" dodać przyprawy, śmietanę, musztardę oraz białe wino dusić czas 40 min. temp varoma obr "Obroty wsteczne" poz.2. Nałożyć na pokrywkę koszyczek. Posypać wg. upodobań posiekana pietruszką lub koperkiem. Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
super smakuje dzieki
Królik wyszedł smaczny.ALE ... Konsystencja potrawy beznadziejna - wyszła papka z kośćmi.Nie do zaakceptowania. Przypraw dałam około 1xwięcej. No coż sprawdziłam. Drugi raz tak nie zepsuje takiego mięsa.
Przepyszny królik! Dziś był na obiad Mięso idealne (nie za twarde, nie za miękkie). W pierwszej chwili miałam wątpliwości czy te obroty poz.2 nie będą za szybkie i czy to wszystko się tam nie rozleci, ale na szczęście wszystko wyszło idealnie. Jedno małe zastrzeżenie: zawsze mam wątpliwości gdy w przepisie podana jest "śmietana". Dla mnie śmietana to ta kwaśna, a słodka to "śmietanka". Tutaj mimo, iż podane było aby dodać śmietanę, ja dodałam śmietankę 30% i wyszło OK, ale nie wiem czy może autor nie miał na myśli śmietany takiej kwaśnej, gęstej jak do zup i sosów... Mój sos miał trochę taką grudkowatą i bardzo gęstą konsystencję (tylko wizualnie), w smaku był bardzo dobry. Małe kawałki królika lekko przyprawione przyrumieniłam najpierw na patelni. Patelnię zalałam wodą i na koniec gdy już skończyło się gotować w Thermomixie, wrzuciłam wszystko spowrotem na tą właśnie patelnię i jeszcze zagotowałam. Polecam! Pyszne danie
Wydaje mi się, że obroty wsteczne nic nie zrobią z tym mięsem z koścmi. Gdyby nie były wsteczne mogłyby to pociąć.
Królik wyszedł przepyszny !!! Myślę, że Użytkownik się nie pomylił - mniejsze porcje wrzuca się z kośćmi (np. kurczak duszony z papryką z ksiązki tak lubię gotować też jest z koścmi i w niczym to nie przeszkadza). Ja trochę dodałam od siebie - marchewkę, odrobinę bulionu warzywnego i majeranek bo tak lubimy. Niedzielny obiad był rajem dla naszego podniebienia Dziękuję za przepis
Nad tym samym sie zastanawiałam. Może autor miał na myśli koszyczek? Ja tak właśnie wczoraj robiłam żeberka - tylko mało wtedy wychodzi.
ania_om
Cos mi tu nie gra! Jak wlozyc porcje do naczynia? Z koscia? I obroty poz.2????? Jakis dziwny ten przepis!
Moja Mamusia lubi krolika, wypróbuję przepis,ale królika uparuję na varomie Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?