thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
przez RysioW
opublikowany: 09/20/14
zmieniono dnia: 06/9/22

Składniki

mięso

  • przyprawa uniwersalna z TM
  • pieprz
  • 1 cebula średnia, pokrojona w piórka
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 6 czubatych łyżek majonezu wykonanego w TM
  • 6 plastrów schabu bez kości rozbite

sos

  • 3 kulki ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 3 grzyby suszone
  • 300 gramów wody
  • 250 gramów pomidorów, w ćwiartkach
  • 120 gramów cebuli, w ćwiartkach
  • 60 gramów boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 5 gramów przyprawy uniwersalnej TM
  • 100 gramów gestej kwasnej smietany
  • 1 łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    mięso
  1. 1. plastry schabu lekko posyp pieprzem

    2. majonez wymieszaj z jogurtem i z jednej strony posmaruj plastry mięsa

    3. na krawędzi każdego plastra umieść kilka piórek cebuli, dopraw szczyptą przyprawy i zwiń (możesz spiąć wykałaczką lub kładź dociskając lekko drugą krawędź do dna)

    4. po kolei, równomiernie rozłóż w przystawce Varoma (3 na dole, 3 na przekładce)

  2. sos
  3. 1. boczek włóż do naczynia, załóż pokrywę i podsmaż 2 min., temp. Varoma, obr.1

    2. dołóż cebulę i pomidory, załóż miarkę i zmiksuj 15 s, obr 5

    3. dodaj wodę i przyprawy

    4. załóż Varomę z mięsem i gotuj 30 min., temp. Varoma, obr.1

    5. po ugotowaniu wyjmij z sosu liście laurowe i ziele angielskie, dodaj śmietanę, łżeczkę soli, załóż pokrywę i miarkę i zmiksuj 30 s, obr 10

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Schabowe Rysiowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?