thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Kurczak garam masala

  • 1000 g Mięsa z uda kurczaka bez skór i kości
  • 1/2 Cebula czerwona
  • 1 łyżka imbiru mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki miodu do posmarowania mięsa przy końcu pieczenia
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 łyżki imbiru mielonego
  • 1 ząbekl czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 3 pomidory
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • szczypta soli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Marynata do mięsa
  1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić pół czerwonej cebuli,2 ząbki czosnku, zmielić 5s. obroty turbo, pozbierać kopystką wszystko na dół naczynia i czynność powtarzać do uzyskania jednolitej masy.
    DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę imbiru mielonego (jeśli macie można świeży dodać do mielenia cebuli i czosnku), 1 łyżkę papryki mielonej słodkiej, 1 łyżkę garam masala. Zmielić 10 s. obroty 5 do uzyskania jednolitej masy.
    Następnie pastę wyłożyć do naczynia z oczyszczonym mięsem i wymieszać.Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na 2h(najlepiej na noc).
    Mięso piec w naczyniu żaroodpornym 180 stopni 1h 30minut.
    10 minut przed końcem otworzyć naczynie posmarować pędzelkiem mięso miodem.
  2. Sos
  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy 1/2 cebuli czerwonej , 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki imbiru mielonego (lub świeży) zmielić 5 s. obroty turbo, zebrać kopystką i znów powtórzyć.
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy oliwę z oliwek i dusimy 8 minut obr.2 100 stopni.
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodajemy pomidory świeże, suszone, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę przyprawy garam masala, szczyptę soli. Zmielić 15 s. obr. 6
    DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać 4 łyżki jogurtu 15 minut 100°C obr.2
    2 minuty przed końcem można dodać łyżkę miodu.(wedle uznania)
    Na koniec można zmielić jeśli zostały kawałki lub zostawić według uznania.
    Tak przygotowanym sosem polać udka z kurczaka.
    Można Podawać z ryżem basmati i zblaszowanymi młodymi marchewkami (wcześniej ugotowane na varomie 18 minut) a potem zblanszowane na maśle na patelni z sola pieprzem, miodem i koperkiem.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kurczak garam masala

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?