Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
5
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
Kurczak garam masala
- 1000 g Mięsa z uda kurczaka bez skór i kości
- 1/2 Cebula czerwona
- 1 łyżka imbiru mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżki miodu do posmarowania mięsa przy końcu pieczenia
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 łyżki imbiru mielonego
- 1 ząbekl czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 6 pomidorów suszonych
- 3 pomidory
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- szczypta soli
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do"Blokada naczynia miksującego" wrzucić pół czerwonej cebuli,2 ząbki czosnku, zmielić 5s. obroty turbo, pozbierać kopystką wszystko na dół naczynia i czynność powtarzać do uzyskania jednolitej masy.
Do"Blokada naczynia miksującego" dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę imbiru mielonego (jeśli macie można świeży dodać do mielenia cebuli i czosnku), 1 łyżkę papryki mielonej słodkiej, 1 łyżkę garam masala. Zmielić 10 s. obroty 5 do uzyskania jednolitej masy.
Następnie pastę wyłożyć do naczynia z oczyszczonym mięsem i wymieszać.Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na 2h(najlepiej na noc).
Mięso piec w naczyniu żaroodpornym 180 stopni 1h 30minut.
10 minut przed końcem otworzyć naczynie posmarować pędzelkiem mięso miodem. - Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy 1/2 cebuli czerwonej , 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki imbiru mielonego (lub świeży) zmielić 5 s. obroty turbo, zebrać kopystką i znów powtórzyć.
Do "Blokada naczynia miksującego" wlewamy oliwę z oliwek i dusimy 8 minut obr.2 100 stopni.
Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy pomidory świeże, suszone, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżkę przyprawy garam masala, szczyptę soli. Zmielić 15 s. obr. 6
Do"Blokada naczynia miksującego" dodać 4 łyżki jogurtu 15 minut 100°C obr.2
2 minuty przed końcem można dodać łyżkę miodu.(wedle uznania)
Na koniec można zmielić jeśli zostały kawałki lub zostawić według uznania.
Tak przygotowanym sosem polać udka z kurczaka.
Można Podawać z ryżem basmati i zblaszowanymi młodymi marchewkami (wcześniej ugotowane na varomie 18 minut) a potem zblanszowane na maśle na patelni z sola pieprzem, miodem i koperkiem.
Marynata do mięsa
Sos
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Jak dla mnie bez sensu robic kurzczaka odobno w piekarniku. Calosc wrzucilam do garnka i gotowalam wspolnie. Szkoda tez ze autorka nie opisala czasu przepisu. Jest smaczne.
Bardzo niepozorny przepis , w który zwątpiłam w trakcie robienia ale efekt jest zdumiewający. Bardzo polecam
Are you sure to delete this comment ?