Czas przygotowania
30h 0min
Czas całkowity
30h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
Zupa Gyros krok po kroku
- 600 gramów mięso na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa), patrz wskazówki
- 20 gramów olej rzepakowy
- papryka ostra, według uznania, zazwyczaj wystarczy jedna pepperoni ze słoika
- 1 puszek pomidory
- 150 gramów cebula
- 2 ząbki czosnek
- 15 gramów olej rzepakowy
- 250 gramów pieczarki
- 250 gramów papryka, czerwona
- 450 gramów gorąca woda
- 1 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub 1 kostkę bulionu warzywnego, pokruszoną
- 100 gramów serek topiony śmietankowy
- 1 płaskich łyżek oregano lub przyprawa do pizzy
- 1 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki cukier
- 160 gramów kukurydza konserwowa, mała puszka, opcjonalnie
- 150 gramów śmietana, 18% tłuszczu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego stawiamy miskę, odważamy do niej 600 g mięsa na gyros (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa) oraz 20 g oleju rzepakowego, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Do naczynia miksującego wkładamy papryka ostra w/g uznania "Miksowanie" 5 s/obr. 5
- Do naczynia miksującego dodajemy 1 puszka pomidorów bez skóry "Miksowanie" 5 s/obr. 4. Całość przelewamy do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wkładamy 150 g cebuli 2 ząbki czosnku "Miksowanie" 5 s/obr. 5
- Dodajemy 600 g przyprawionego mięsa na gyros oraz 15 g oleju rzepakowego. Ustawiamy 8 min/Varoma/obr. "Mieszanie"
- Do naczynia dodajemy 250 g pieczarek pokrojonych w grubsze półplasterki, 250 g papryki pokrojonej w grubą kostkę, 450 g gorącej wody, 1 kostka warzywna albo łyżeczka pasty warzywnej zrobionej w TM, 100 g serka topionego śmietankowego, 1-2 łyżki oregano albo przyprawy do pizzy, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, (OPCJONALNIE) mała puszka kukurydzy 160 g i pomidory z papryką ostrą z kroku 3. Ustawiamy 20 min/100°C/obr. "Mieszanie"
- Dodajemy 150 g śmietany 2 min/100°C/obr. "Mieszanie"
- Zupę gyros podawać zaraz po przygotowaniu.
Zupa Gyros krok po kroku
Porady
Przy użyciu kurczaka lub indyka, czas gotowania jest wystarczający, przy użyciu szynki wieprzowej, łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej wydłużyć czas gotowania o 5 minut.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze