Składniki
- 400-700 g karkówki
- 1- 1,5 kg ziemniaków
- 150-200 g cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 suszone grzyby
- 1-2 suszone śliwki
- brokuły, marchewki
- oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,papryka)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
dzień wcześniej pokroic karkówkę na 1-centrymetrowe plastry, przyprawic wg uznania (czosnek, pieprz, sól, papryka, chilli, majeranek itp.) polac oliwą z oliwek, zamknąc szcelnie, włożyc do lodówki
do naczynia włożyc cebulę, czosnek, koncetrat pomidorowy, grzyby, śliwki, wlac około 600ml wody (można wszystkie składniki zmiksowac czas.5 sek. obr.poz.7)
do koszyczka włożyc obrane ziemniaki (więcej się ich zmieści, jeśli zostaną pokrojone w plastry), posypac solą i przyprawą uniwersalną
mięso, brokuły i marchewkę ułożyc na dolnej i górnej części Varomy
wszystko razem gotujemy czas ok.60 minut, tem.Varoma, obr.poz.soft
po uparowaniu warzywa, ziemniaki i mięso są już gotowe do podania
pozostałe skłądniki miksujemy czas. 30 sek, obr.poz.7 (po zmiksowaniu mamy przepyszny sos
opcjonalnie zamiast ziemniaków do koszyczka można dac ryż lub kaszę, ale wtedy wlewamy więcej wody (kasza i ryż wpijają wodę!!!)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mięsko wyszło twardawe, pomimo, że przeleżało w przyprawach kilka godz. w lodówce. A co do sosu to konsystencja fajna, nie za gęsta nie za rzadka a smak - jak dla nas za słodki. Następnym razem karkówkę rozbiję a do sosu nie dodam śliwek.
Bardzo dobre danie, karkoweczka rozpływa się w ustach, sos delikatnie za słony ale pewnie to efekt kupowanych kostek rosolowych. Podałam z letnia surówka z sałaty, roszponki, rzodkiewki i świeżego ogórka.
Bardzo smaczne danie.Mięso soczyste.Do sosu dałam z 7-8 śliwek i grzybków ze 3-4 garscie.Sos wszystkim smakował.Polecam.
Pyszny obiadek Ja zamiast warzyw podałam z surówka z kapusty kiszonej.....
Jeśli chodzi o czas parowania ziemniaków to uważam, że wystarczy 35 min ( u mnie były pokrojone w ósemki)
Super obiad ja dodałem 5 śliwek i trochę więcej grzybów. Wszystkim bardzo smakowało 😀
REWELACJA
Palce lizać!!! karkówkę natarłam też musztardą
REWELACJA!!!:
Bardzo, bardzo dobre. Daję więcej śliwek, około 5 sztuk.
Bardzo, bardzo dobre. Dodaję więcej suszonych śliwek około 5 sztuk.
Super danie,smakowało nawet mojemu niejadkowi. Polecam
robiłam samo mięso z sosem. pyszne polecam do tego surówkę z jabłka i marchewki z ABC
Are you sure to delete this comment ?