thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
9h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

zaczyn

  • 150 g wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 3 g świeżych drożdży
  • 50 g barszczu białego

chleb

  • 150 g wody
  • 1 łyżeczki soli
  • 400 g białej pszennej mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn
  1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyróbCiasto"Ciasto" 2,30.Zostaw w dzbanku na 7-8godz.

  2. Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyróbCiasto"Ciasto" przez 5min.

  3. Daj odpocząć około1godz. Wyrób jeszcze raz przez3min/Ciasto"Ciasto" W tym czasie włącz piekarnik 50*C przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw na około20-25min.Wystaw i nagrzej piekarnik do 220*C.Wstaw z powrotem i piecz  40min.

Porady

UWAGA!!!! Zrobiłam dziś ten chlebek jako orkiszowy to znaczy ,że zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową .Poezja mówię Wam poezja

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

chlebek na barszczu

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 29, 2016 at 05:05

    Żaden chlebek nie lubi pośpiechu dlatego po eksperymentach powstał wariant tego chlebka i ja piekę raz ten długi czas wyrastania raz ten szybszy .Cieszę się że zasmakował  tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • września 29, 2016 at 00:08

    Chleb jest genialny. Nie doczytalam ze zaczyn musi stac 8-9 godzin i nie bylo na to juz czasu. Zaczyn stal tylko dwie godziny. Malo tego zrobilam to w ogole w ekspresowym tempie nie trzymajac sie czasow. Ico ? Chleb jest pyszny, wyrosniety, pulchny, ma vhrupiaca skorke tmrc_emoticons.) PYCHOTKA !!!

     

  • stycznia 15, 2016 at 18:17

    Grażynko pochwała od Ciebie to niczym order. Cooking 7 Staram się bardzo tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 15, 2016 at 17:30
    5.0

    Haniu potwierdzam jesteś specjalistką od pieczenia chlebków Love każdy twój przepis to jest strzał w dziesiątkę Love

  • stycznia 15, 2016 at 15:26

    Jest mi bardzo miło

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 15, 2016 at 12:56
    5.0

    Muszę pochwalić bo mnie rodzina chwali tmrc_emoticons.;)

  • stycznia 13, 2016 at 04:34

    Dziękuję Psotko za uznanie .Zawstydzasz mnie pchwałami  Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 12, 2016 at 21:55
    5.0

    Świetny chlebek  tmrc_emoticons.D 

    Haniu wszystkie Twoje chlebki są świetne  tmrc_emoticons.)

     

     

     

  • stycznia 7, 2016 at 04:42

    Robiłam ten chlebek z suszoną włoszczyzną i powiem szczerze że smak przeszedł moje oczekiwania

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • listopada 18, 2015 at 07:32

    Dziewczyny spokojnie można zmiejszyć czas oczekiwania na wyrośnięcie zaczynu do 4godz.Sprawdzone !!!!

    Trzeba pamiętać tylko o tym  że zaczyn wyrobił w momencie kiedy mamy ślad w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" że już opada postaram się Wam wkleić zdjęcie bo mój właśnie zaczęłam robić .Można też dokładać kminek cały (około10g) suszone pocięte pomidory , słonecznik co kto lubi .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?