Składniki
chleb bezglutenowy z rodzynami
- 250 g mąki gryczanej
- 130 g mąki ryżowej, białej
- 450 g wody mineralnej
- 1 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczki soli, drobnej
- 1 łyżeczki miodu
- 1 porcje rodzynek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
drożdże, miód, wodę i sól wlewamy do naczynia miksującego - 37 st / 2 obr./ 2 min
Dodajemy resztę składników (powstaje lejace się ciasto).przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, czasem dłużej, zależnie od temperatury w pomieszczeniu. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika na 180℃ i pieczemy 1 godzinę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze