![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/0ny03tfj-c3e30-018364-cfcd2-ycas4m3f/738c7359-2a99-44a8-b10c-24fced92b45f/main/wariant-chleb-orkiszowy-prosty.jpg)
- TM 31
Składniki
chleb
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka otrąb
- 12,5 g świeżych drożdży
- 400 g ziarna orkiszu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ziarno orkiszu włóż
"Blokada naczynia miksującego" i zmiel 1min/10 (podłóż pod miarkę ręcznik papierowy) Przełóż do innego naczynia
Włóż do
"Blokada naczynia miksującego" woda,drożdże ,miód wymieszaj 10sek/3 ,mąka sól,oliwę (oprócz płatków i otrąb)
Wyrób 3min/
"Ciasto"
Przełóż do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypaną otrębami na 45min
Posyp po wierzchu płatkami ,sezamem , czarnuszką lub makiem(wybór należy do Ciebie)
Rozgrzej piekarnik do 200*C i wstaw foremkę na 50min
Studź na kratce wyjęte z formy
Smacznego
Porady
Chleb bardzo szybko rośnie i ciasto po zarobieniu może być luźniejsze to nie wada
Jeżeli używasz drożdzy suchych to 1/2 opakowania wystarczy .
Jest to lżejsza wersja chleba
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo prosty przepis.![Cooking 6 Cooking 6](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_6.gif)
Pachnie pięknie, a za 20min wyjmę go z piekarnika
Ewelajnadzika: oczywiście że trzeba odważyć osobno . Ja to robię na wadze kuchennej.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jak zrobić 12,5 g drozdzy? Trzeba sobie odwazyc osobno czy to pomylka?
Pyszny, nie raz znajdzie się w mojej kuchni.
U mnie z mąki orkiszowej graham
Rewelacyjny przepis! Szczerze polecam!
No i chyba wykorzystam mąkę orkiszową,bo u nas nie ma orkiszu.
Jak nie dostaniesz orkiszu to wykorzystaj mąkę orkiszową
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Jak dostanę orkisz to zaraz będę piekła,jestem ciekawa smaku chlebka![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Rewelacja, szybki, prosty i jaki smaczny!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Chlebek bardzo dobry
Robiłam już parę razy. Mam podobny przepis ze strony mojewypieki.com.
Ja robię z gotowej mąki orkiszowej, bo taką dysponuję. Ostatnio dodałam też słonecznik.
A! I mam taki zwyczaj, że zawsze ok.10-15 min przed końcem pieczenia wyjmuję chlebki z foremki i dopiekam je, dzięki czemu mam wypieczoną skórkę na całym chlebku, tak jak lubię ja i moja rodzinka![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?