thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

WODA FERMENTACYJNA (baza do wypiekow drozdzowych)2 szt. daktyli lub innych owocow 50 g cukru 1 litr letniej wody 1 duza butelka z zamknieciem spreyznowym

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Termomix wlac wode, wsypac cukier i ustawic naczynie na 3 min/37°C/2Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" wode przelac do butelki dodac daktyle. Zamknac butelke i odstawic na 8 dni. W ciagu tego czasu 2 x dziennie potrzasac butelka aby zapobiec plesnieniu. Po tym czasie woda jest gotowa, przelac wode do czystej butelki, daktyle wyrzucic, można uzyc jako baze do zrobienia kwasu na chleb lub pizzy wode fermentacyjna wymieszac z czescia maki i pozostawic na noc, mozna rowniez przechowywac w lodowce przez kilka miesiecy.

    Jest to organiczna woda fermentacyjna zdolna uniesc ciasto i zastapic drozdze. Doskonale się nadaje do wypiekow slonych jak i slodkich szczegolnie polecana dla ludzi z Candida, lub nietolerancja drozdzy.

    Na bazie tej wody fermentacyjnej zrobilam zakwas do chleba: 200 g wody fermentacyjnej + 3 lyzki maki zytniej, po tym czasie mozna juz zakwas uzyc do pieczenia chleba lub wstawic do lodowki i uzywac w razie potrzeby, ale rowniez i zakwas na zurek: 800 g wody fermentacyjnej + 3 lyzki kopiaste maki zytniej pelnoziarnistej, dodac 2 zabki czosnku, ziele angielskie i lisc laurowy, odstawic w cieple miejsce na 2-3 dni, na gotowym zakwasie ugotowac zurek slaski.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WODA FERMENTACYJNA (baza do wypiekow drozdzowych)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: