thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
48h 0min
Czas całkowity
48h 40min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Średni

Składniki

450 g wody fermentacyjnej 300 g maki orkiszowej 50 g jogurtu bez laktozy 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej 100 g maki zytniej 2 lyzeczki soli 1 lyzke Balsamico 2 lyzki slonecznika 2 lyzki siemienia lnianego 2 lyzki ziaren dyni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wode fermentacyjna wlac do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Termomix, jogurt oraz make orkiszowa, Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" przykryc pokrywa i odstawic na noc w cieple miejsce aby utworzyl się zakwas. Rano do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Termomix z zakwasem dodac make orkiszowa pelnoziarnista i make zytnia, sol, balsamico ustawic na 3 min./37°C/Ciasto"Ciasto" Odstawic na caly dzien do wyrosniecia. Po tym czasie ponownie ustawic na 1min./Ciasto"Ciasto" i dodawac ziarna po 2 lyzki: slonecznik, siemie lniane i pestki dyni. Gotowe ciasto chlebowe przelozyc do foremki wylozonej papierem i odstawic do ponownego wyrosniecia. Wieczorem upiec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut (gora-dol), następnie zmniejszyc do 190°C i piec kolejne 25 minut.

    *Chlebek jest bardzo zdrowy, na zakwasie z wody fermentacyjnej, przygotowuje się na bazie daktyli (przepis podalam w nastepnej publikacji) . Troche dlugo to trwa ale co się nie robi dla zdrowia. Chlebek jest bardzo smaczny. Polecam.



Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBEK NA WODZIE FERMENTACYJNEJ

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: