![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wismgjwe-6fd73-046231-f60be-il9yzfq7/12f51f89-dd04-4779-bf8c-aea521484a49/main/zakwas-na-zurek-slaski-na-bazie-wody-fermentacyjnej.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/wismgjwe-6fd73-046231-f60be-il9yzfq7/13f76b7f-4e39-4b1b-9925-7e55a1168807/main/zakwas-na-zurek-slaski-na-bazie-wody-fermentacyjnej.jpg)
Składniki
800 g wody, 3 lyzki kopiaste maki zytniej z grubego przemialu, 2-3 zabkow czosnku, ziele angielskie (opcjonalnie), lisc laurowy (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlac wode i wsypac make,
"Blokada naczynia miksującego" ustawic na 3 min./37°C/1
"Obroty wsteczne" Po tym czasie zawartosc przelac do sloika i dodac reszte skladnikow. Odstawic na 2-3 dni. Z gotowego zakwasu ugotowac zurek slaski.
Drugie zdjecie dotyczy zakwasu chlebowego, po wyrosnieciu wstawilam do lodowki tym samym jest uspiony aby go wzbudzic nalezy dodac troche wody cieplej i wsypac lyzke maki zytniej, ustawic w cieple miejsce, zostanie pobudzony i zakwas bedzie rosl, uzyc do wypiekow.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?