thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 35min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

CHLEBEK WIEJSKI450 g wody 50 g jogurtu 1 kostke drozdzy (40g) 400 g maki orkiszowej 630 100 g maki orkiszowej pelnoziarnistej 100 g maki pszennej pelnoziarnistej 50 g maki pszennej 550 50 g maki zytniej 1150 50 g zytniej pelnoziarnistej 2 lyzeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia Termomix wlewamy wode, jogurt i drozdze, ustawiamy na 3 min./37°C/3Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" po tym czasie dodajemy wszystkie rodzaje mak, sol i balsamico, ustawiamy na 3 min./Ciasto"Ciasto" . Wyrobione ciasto chlebowe pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie ustawic ponownie na 1 min./Ciasto"Ciasto" , wylozyc ciasto chlebowe do formy wylozonej papierem i pozostawic do wyrosniecia na ok. 20-30 minut. Chleb popryskac woda i posypac czarnuszka. Piekarnik nagrzac do 220°C (gora-dol), wlozyc wyrosniety chleb i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 190°C i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjac chleb z formy, usunac papier i odstawic na kratke, najlepiej na cala noc. Bardzo smaczny chlebek. Polecam.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBEK WIEJSKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: