thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 06/11/16
zmieniono dnia: 07/23/22

Składniki

PROZIAKI

  • 330 g maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zarobić ciasto 3 min / poz. Ciasto"Ciasto" .
    Ciasto może się lekko kleić do dłoni, ale na razie nie dosypujemy mąki.
  2. Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
    W razie potrzeby dodać troszkę mąki, ale trzeba mieć na uwadze, że ciasto ma być miękkie i elastyczne.
  3. Podzielić na 4 części.
  4. Każdą część rozwałkować na placek o wysokości ok. 1 cm.
  5. Pokroić na kawałki o różnej wielkości lub wyciąć placki przy pomocy szklanki.
    Pozostawić na 20 minut, przykryte ściereczką.
  6. Piec na blasze lub grubej patelni bez oleju - z każdej strony do zarumienienia. UWAGA! Piec na małym ogniu, żeby proziaki upiekły się w środku. Można przewracać co kilka minut.


    Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 190°C (góra i dół) i pieczemy ok. 10-20 minut. Należy obserwować.


    Można piec na grillu - trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta.
  7. Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.

    Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera białego lub żółtego, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur. Można użyć dipów, past, pesto, sosów lub oliwy z oliwek. Co kto lubi. tmrc_emoticons.)


    Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).

    Jeśli ktoś lubi zioła lub przyprawy, to może w punkcie 1. do ciasta dodać swoje ulubione, np. czarnuszkę, rozmaryn, tymianek, paprykę w proszku, siemię lniane, suszone pomidory itp.
    Osoby lubiące słodkie przekąski mogą dodać suszone owoce.

    Proziaków można też użyć jako podstawy do zrobienia pysznych i wyszukanych kanapek, np.
    1. kremowy kozi serek + grillowana gruszka + konfotura pomarańczowa + miód + prażone pestki dyni
    2. sos czosnkowo-ziołowy + mix sałat + pomidor + piklowana cebula + grillowana pierś kurczaka + ogórek kiszony + czerwona cebula + troszkę świeżej papryczki chilli + słonecznik prażony
    3. sos miodowo-musztardowy + mix sałat + papryka + ogórek konserwowy +czerwona cebula + tofu z grilla + troszkę świeżej papryczki chilli + prażony sezam

    Proziaki wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.

Porady

Różne informacje na temat proziaków znajdziecie tutaj:

www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?