Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 11/06/16
zmieniono dnia: 23/07/22
Składniki
PROZIAKI
- 330 g maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka
- 500 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wyłożyć na stolnicę poprószoną mąką.
W razie potrzeby dodać troszkę mąki, ale trzeba mieć na uwadze, że ciasto ma być miękkie i elastyczne. - Podzielić na 4 części.
- Piec na blasze lub grubej patelni bez oleju - z każdej strony do zarumienienia. UWAGA! Piec na małym ogniu, żeby proziaki upiekły się w środku. Można przewracać co kilka minut.
Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 190°C (góra i dół) i pieczemy ok. 10-20 minut. Należy obserwować.
Można piec na grillu - trzeba użyć blaszki do pieczenia ciasta. - Najlepiej jeść ciepłe proziaki z dodatkiem masła.
Niektórzy używają masła czosnkowego, masła ziołowego, sera białego lub żółtego, serka topionego albo miodu, dżemu czy konfitur. Można użyć dipów, past, pesto, sosów lub oliwy z oliwek. Co kto lubi.
Jeszcze inni jedzą z sosem (np. grzybowym).
Jeśli ktoś lubi zioła lub przyprawy, to może w punkcie 1. do ciasta dodać swoje ulubione, np. czarnuszkę, rozmaryn, tymianek, paprykę w proszku, siemię lniane, suszone pomidory itp.
Osoby lubiące słodkie przekąski mogą dodać suszone owoce.
Proziaków można też użyć jako podstawy do zrobienia pysznych i wyszukanych kanapek, np.
1. kremowy kozi serek + grillowana gruszka + konfotura pomarańczowa + miód + prażone pestki dyni
2. sos czosnkowo-ziołowy + mix sałat + pomidor + piklowana cebula + grillowana pierś kurczaka + ogórek kiszony + czerwona cebula + troszkę świeżej papryczki chilli + słonecznik prażony
3. sos miodowo-musztardowy + mix sałat + papryka + ogórek konserwowy +czerwona cebula + tofu z grilla + troszkę świeżej papryczki chilli + prażony sezam
Proziaki wyśmienicie smakują też bez żadnych dodatków.
Porady
Różne informacje na temat proziaków znajdziecie tutaj:
www.potrawyregionalne.pl/164,6598,PROZIAK__PODKARPACKI_PRZYSMAK_.htm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla starszych osób
Przystawka
Danie główne
Starter
Drugie danie
Dodatek
Śniadanie
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Przekąska
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez jajek
Bez alkoholu
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Wakacje
Piknik
Grill
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Potrawa wegetariańska
Chleb
Pieczenie
Małopolska
Polska
Wschodnioeuropejska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Proziaki sprawdziły się jako pieczywo grillowe (piekliśmy na blaszce). Pychota z masłem.
Natępnego dnia zrobiiśmy kolejną porcję na śniadanie - z masłem i z dżemem. Przesmaczne.
mhejne:
Jeśli chcemy piec w piekarniku, to ustawiamy 190 stopni (góra i dół) i pieczemy ok. 10-20 minut - należy obserwować proziaki.
a ile czasu je piec? obracac na druga strone w piekarniku?