thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Roztwór do smarowania:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką ciepłej wody
  • 2 łyżki sezamu, (można zastosować też mak)

CIASTO:

  • 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
  • 570 g mąki pszennej typ 500-650
  • 10 g soli
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, (równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy)
  • 30 g ziarna słonecznika, (najlepsze takie aromatyczne podgrzane na patelni)
  • 1 miarka thermomix wody, (w temp. pokojowej)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 miarki thermomix mleka, (w temp. pokojowej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Formowanie obwarzanków:
  1. Dalej z ciasta formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych części. Z każdej z części formujemy rulon o długości około 40-50cm. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  2. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.

  3. Obgotowanie obwarzanków:
  4. Przystępujemy do obgotowania.


    Sprawdź przed wrzuceniem do wrzątku czy końce są dobrze sklejone - bo może się rozkleić podczas obgotowywania.


    Wrzucamy je po jednym na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej ze stron po 30-60 sek. Obgotowany odkładamy na przygotowaną blachę (na blaszce powinno się zmieścić 12 szt.)


     

  5. Wypiekanie obwarzanków:
  6. Na koniec smarujemy dokładnie przy pomocy pędzelka silikonowego powierzchnię obwarzanków. I tutaj są dwie szkoły:
    1) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem


    lub


    2) Sezam lub mak mieszamy z roztworem jajka i wody. Takim gotowym roztworem smarujemy obwarzanki


    Ten drugi sposób mocniej trzyma sezam i mak - nie będzie się tak obsypywał po upieczeniu.


     

  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 min - aż się zarumienią.

  8. Smacznego! Uśmiech

  9. Przygotowanie ciasta:
  10. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym (w kolejności jak podano w przepisie) (Obroty 6, czas 20 sek.) dalej (obroty Interwał Interwał, czas ok. 3 min) - wyrabiamy ciasto.


    Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski pod przykryciem w ciepłym miejscu - pozostawiamy na 15 minut / drożdże zaczną pracować.


     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Obwarzanki "wałeckie"

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 9, 2019 at 09:48

    Cudownie wyglądają, musze wypróbować.Wink

  • czerwca 12, 2018 at 20:47

    Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią wrażenie tmrc_emoticons.)

  • maja 16, 2018 at 11:48
    5.0

    poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego typu wyrób. Moje obawy były przy obgotowaniu obwarzanek w gorącej wodzie. Wszystko się udało i wyszły pyszne. Na drugi dzień również były w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetny przepis- dziękujętmrc_emoticons.)

  • sierpnia 8, 2016 at 13:07
    5.0

    Piekę je kolejny raz, wszyscy się nimi zawsze zachwycają tmrc_emoticons.)  Jest trochę zabawy z tym gotowaniem ale efekt: smak i zapach w całym domu wynagradza wszystko Big Smile  Już nikt nie pamięta jak smakują te z piekarni i nie zamierzamy sobie przypominać tmrc_emoticons.) Dzięki i pozdrawiam!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 7, 2016 at 21:43
    5.0

    Wspaniałe! Lepsze niż z piekarni.

  • grudnia 4, 2014 at 21:09

    Pyszniutkie ;o)

    ;o)

  • czerwca 19, 2014 at 12:00

    Muszę wypróbować

  • kwietnia 30, 2014 at 19:48
    5.0

    Długo szukałam przepisu na precle czy inne bajgle. Te wyglądają tak jak je sobie wymyśliłam i za to 5.

    Dwukrotnie podchodziłam do pieczenia.....  Nie było dramy,  ale.....                                                                     

     Złotych mądrości nie wypisuję " bom gupia".Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 30, 2014 at 14:39
    5.0

    Obwarzanki wyszły przepysznetmrc_emoticons.-) znikneły moment lepszych nie jadłam. Polecam

  • kwietnia 1, 2014 at 17:37
    5.0

    SAM, upiekłam właśnie dzisiaj Twoje obwarzanki. Moja młodsza wnuczka, fanka sklepowych obwarzanków , wykrzyknęła: SUPER!!! To jest najlepsza opinia. Teraz będę musiała piec jej regularnie, ale dzięki temu nie kupi w szkolnym sklepiku. wielkie słowa uznania dla Twojego kunsztu. Love Dzięki. 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Are you sure to delete this comment ?