thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

CIASTO

  • 20 g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego), lub oleju winogronowego lub innego który używasz w kuchni
  • 100 g wody
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki gryczanej, (lub mąki z amarantusa, mąki z quinoa, mąki kasztanowej, lub pomieszać te mąki)
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej

PRZYPRAWY

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 szczypta kozieradki
  • 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego dać olej kokosowy, założyć miarkę, rozpuścić olej 3 min temp. 80st/obr 1 (jeżeli używasz oleju w postaci płynnej - pomiń ten krok z podgrzewaniem)

    2. do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki z wyjątkiem czarnuszki (lub sezamu czarnego), miksować przy nałożonej miarce 8s/obr.10, zgarnąć wszystko na dno naczynia; ponownie miksować 5s/obr. 10

    3. do przygotowanej masy dodać czarnuszkę lub sezam, delikatnie wymieszać 5 s/ obr.2

    4. całą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsmarować na całej powierzchni blachy tak, aby powstał cienki placek,

    4. piec w piekarniku 180st termoobieg przez 25 -30 min, będzie wówczas bardziej chrupki. Czas suszenia można przedłużyć o 10-15 min, zmniejszyć temperaturę na 170 st. termoobieg.

    5. po lekkim ostudzeniu placek można połamać na kawałki, a gdy całkowicie ostygną przechowywaćw słoiku

Porady

Zamiast wody można dodać świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy .

Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy włożyć do koszyczka i przelać 2 razy wrzącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY