- TM 6
- TM 5
- TM 31
Składniki
CIASTO
- 20 g rozpuszczonego bezwonnego oleju kokosowego), lub oleju winogronowego lub innego który używasz w kuchni
- 100 g wody
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki gryczanej, (lub mąki z amarantusa, mąki z quinoa, mąki kasztanowej, lub pomieszać te mąki)
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
PRZYPRAWY
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 szczypta kozieradki
- 1 łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia miksującego dać olej kokosowy, założyć miarkę, rozpuścić olej 3 min temp. 80st/obr 1 (jeżeli używasz oleju w postaci płynnej - pomiń ten krok z podgrzewaniem)
2. do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki z wyjątkiem czarnuszki (lub sezamu czarnego), miksować przy nałożonej miarce 8s/obr.10, zgarnąć wszystko na dno naczynia; ponownie miksować 5s/obr. 10
3. do przygotowanej masy dodać czarnuszkę lub sezam, delikatnie wymieszać 5 s/ obr.2
4. całą masę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, rozsmarować na całej powierzchni blachy tak, aby powstał cienki placek,
4. piec w piekarniku 180st termoobieg przez 25 -30 min, będzie wówczas bardziej chrupki. Czas suszenia można przedłużyć o 10-15 min, zmniejszyć temperaturę na 170 st. termoobieg.
5. po lekkim ostudzeniu placek można połamać na kawałki, a gdy całkowicie ostygną przechowywaćw słoiku
Porady
Zamiast wody można dodać świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy .
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy włożyć do koszyczka i przelać 2 razy wrzącą wodą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczne, tym bardziej, że jestem fanką kaszy jaglanej w każdym wydaniu!!
Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu
Bardzo zachęcająco sie zapowiada. Muszę wypróbować
Dodaję do wypóbowania. Świetna przekąska.
przepyszna przekąska
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?