thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Dodatkowo: /roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody w temp. pokojowej
  • 2 gałązek rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)
  • 2 gramy soli gruboziarnistej

Ciasto

  • 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)
  • 50 g oleju z oliwek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2,5 MT mleka, (w temp. pokojowej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Ciasto:
  3. Do naczynia miksującego wrzucami składniki na ciasto w podanej kolejności. (czas 10 sek. obroty 6, dalej czas 2 min. obrotyinterwał) . Wyrabiamy ciasto. Wyjmujemy z naczynia miksującego za pomocą kopystki. Odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez  30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.

Porady

# upieczoną focaccię można przekroić na połowę, umieścić na niej różne słone dodatki przykryć drugą połową, pokroić. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w formie zamkniętych kanapek.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Focaccia

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?