![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6vr1f5qn-51bdc-195467-cfcd2-rkcd0fw0/1b9056b4-2e2e-4c2d-993f-6ee769e50594/main/chlebek-tostowy.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6vr1f5qn-51bdc-195467-cfcd2-rkcd0fw0/8307915b-0bc6-456e-8afc-3e8d7af56fab/main/chlebek-tostowy.jpg)
- TM 5
Składniki
- 5 g suchych drożdzy (1 łyżeczka) lub 20 g drożdży świeżych
- 30 g cukru brązowego
- 30 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki soli
- 300 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.
Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/
"Ciasto" . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na lekko natłuszczony blat, rękami uformować z ciasta placek wielkości ok 30 x 40 cm. Zwinąć jak roladę wdłuż krótszego boku i przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej (30 x 11 x
zwinęciem na spód.Boki też lekko podwinąć pod spód, tworząc kształtny chlebek. Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut) - wypełni całą formę.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki. Smacznego
Porady
Można zrobić 2 mniejsze bochenki.
5 minut przed końcem pieczenia, gdy chlebek ma już jasnozłoty kolor, mozna popryskać go wodą np. spryskiwaczem do kwiatów, i dopiec jeszcze kilka minut. Ten zabieg powoduje, że chleb ma ładną błyszczącą i chrupiącą skórkę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo dobry polecam
jest rewelacyjny,smaczny i zdrowy,bardzopolecam.
Chleb robie poraz drugi ,bowarto po ten przepis sięgać,chleb naprawe dobry.
sto razy lepszy od sklepowego i bardzo prosty w przygotowaniu
Bardzo dobry, dzieciaki pochłonęły![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Super mięki i dobry polecam bardzo ,prosty do zrobienia i bez żadnych konserwantów![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Robiłam. Bałam się że córka będzie jednak wolała ten sklepowy,ale NIE!!! WOLI Z TERMOSIA.
Chleb wspanialy, puszysty i smaczny.
Are you sure to delete this comment ?