thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

chlebek

  • 150 g mąki żytniej
  • 400 g wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 g maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 600 g mąki pszenej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać wodę, maślankę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 2.

  2. Dodać mąkę, sól i ocet, wyrabiać 3 minuty/Ciasto"Ciasto" .

    Pozodtawić na pół godziny, aż ciasto wypełni całe naczynie.

    Ponownie wyrobić 1 minutę/Ciasto"Ciasto" .

  3. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, ciasto wyłożyć do podłużnej foremki i pozostawić 15 minut do wyrośnięcia.

  4. Piec 15 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20-25 minut,zależy od piekarnia. U mnie wystarczyło 18 minut.

    Chleb jest gotowy, gdy pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Maślankę można zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Robilam też wersję mąka pszenna/żytnia pól na pól i też wyszedł smaczny tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski

Wydrukuj:

Komentarze