- TM 31
Składniki
chlebek
- 150 g mąki żytniej
- 400 g wody
- 30 g świeżych drożdży
- 120 g maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 600 g mąki pszenej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wlać wodę, maślankę, dodać pokruszone drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 2.
Dodać mąkę, sól i ocet, wyrabiać 3 minuty/"Ciasto" .
Pozodtawić na pół godziny, aż ciasto wypełni całe naczynie.
Ponownie wyrobić 1 minutę/"Ciasto" .
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, ciasto wyłożyć do podłużnej foremki i pozostawić 15 minut do wyrośnięcia.
Piec 15 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 20-25 minut,zależy od piekarnia. U mnie wystarczyło 18 minut.
Chleb jest gotowy, gdy pukając w niego od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.
Smacznego
Porady
Maślankę można zastąpić jogurtem lub śmietaną.
Robilam też wersję mąka pszenna/żytnia pól na pól i też wyszedł smaczny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny! Od dłuższego czasu inego nie piekę.
Pozdrawiam
Andrzej
bardzo dobry, smaczny i nie czestwieje, bo znika szybko. Polecam
Bardzo smaczny, piekę regularnie. Piekę z połowy porcji na małą keksówkę.
Robiłam już kilka razy, bardzo dobry dla moich dzieci najbardziej smakował.
Bardzo smaczny, zrobię go napewno jeszcze nie jeden raz.
Robilam juz 2 razy. Domownicy zachwalaja
Jak chlebek wychodzi ? Ktoś robił ? czekam na info