thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
18min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

  • 20 g drożdży świeżych
  • 30 g Miękkiego masła
  • 100 g letniej wody
  • 1 jajko
  • 5 g cukru
  • 150 g letniego mleka
  • 10 g soli
  • 550 g mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 2 łyżkami letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (tak aby zaczyn spienił się). Odczekac ok 15 min aż zaczyn podwoi swoją objętość.

  2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajko, wodę i mleko. 4 min interwał.

  3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)

  4. Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki ( wielkość według uznania -  12 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć i odczekać 10min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek.

  5. Włożyć blachę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-10 minut, piec aż sie zrumienią.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki domowe/wroclawskie/zwyczajne

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: