thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

chleb

  • 100 g dowolnych ziaren
  • 30 g oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g maślanki
  • 40 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlać maślankę, dodać drożdże i cukier. Podgrzać 2 minuty/37 stopni/obroty 1.

  2. Dodać mąkę, ziarna,  oliwę i sól, wyrobić 2 minuty/obroty interwał.

  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Uformować bochenek chleba i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180-200 stopni.

  5. Piec 30-35 minut. 

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Chleb można piec w podłużnej formie(keksówce) wyłozonej papierem do pieczenia.

Ciasto można podzielić na 3 części, z każdej uformować podłużną bagietkę, naciąć ukośnie i posmarować wodą.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na maślance

Wydrukuj:

Komentarze