![Ten przepis nie posiada zdjęcia](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipe-assets/bundles/tmrcfront/images/no-recipe-image-big.png?version=U6WxYR6c)
- TM 31
Składniki
- Składniki na kwas:
- 50 ml ( pół miarki MT) żurku (może być żurek sklepowy lub zrobiony samodzielnie)
- 200 g mąki żytniej, typ 500
- 150 gwody lub maślanki ( 1 ½ miarki MT)
- 6 g drożdży
- Składniki na ciasto:
- zakwas
- 150 g maślanki, lub wody ( 1 ½ miarki MT)
- 400 g mak, i pszennej typ 500 lub 750
- 6 g drożdży
- łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
naczynia włożyć wszystkie składniki na zakwas, wymieszać 2 min/"Ciasto"
Odstawić
w ciepłe miejsce na 3h.Do
zakwasu dodać pozostałe składniki, wymieszać 4 min/"Ciasto" ,
odstawić na 10 minut i jeszcze raz wymieszać 3 min/"Ciasto" .
Uformować
bochenek lub dwa – można również piec w formie.Włożyć
do piekarnika rozgrzanego do 40 0 C na 20 minut, co jakiś
czas zraszając delikatnie chleb z wierzchu wodą.Po
20 minutach wyciągnąć z piekarnika posypać mąką żytnią i
naciąć nożem.Piec
podkręcić do 220 stopni C - jak temperatura dojdzie do 220 stopni
C wsadzić chleb do piekarnika i piec około 35 minut
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pychotki![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Zrobiłam dziś znowu- dodałam otrąb pszennych, ziaren dyni i słonecznika oraz siemie lniane ( zmniejszyłam dlatego ilośc mąki ). Chlebek wyrastał u mnie na słoneczku ( w piekarniku niestety nie mam możliwości ustawienia niższej temperatury niż 80 stopni
) . Chlebek wyszedł pyszny- chyba następnym razem zrobię z podwójnej porcji ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Chlebek bardzo dobry. Polecam![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
pęka dlatego że daje pani zbyt małą garę widocznie w domu jest troszke zimno proszę zwiekszyć czas tam gdzie jest 20 minut zrobic po 25 minut
sprykać dół rozgrzanego piekarnika wodąi mysle ze bedzie dobrze ![Uśmiech Uśmiech](http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobry chleb - polecam!
i co robil ktos?
dzieki za wyjasnienie, teraz nie mam pytan i jutro robie chlebek ... pozdrawiam
tak 6 g do ciasta i 6 do kwasu oczywiście mowa o drożdżach świeżych prasowych np babuni
Are you sure to delete this comment ?