- TM 31
Składniki
1 bochenek chleba
- 300 g letniej wody
- 1 łyżka oliwy lub bezzapachowego oleju
- 10 g świeżych drożdży lub łyżeczka drożdży instant
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
wierzch chleba
- 1 żółtko + łyżeczka mleka
- bułka tarta
- oliwa do smarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jeżeli używamy świeżych drożdży to robimy zaczyn:drożdże woda i łyżeczka mąki włóż do "Blokada naczynia miksującego" i wymieszaj10s/3i zostaw na 10min.
Jeżeli instant pomiń pierwszy kroki do "Blokada naczynia miksującego" włóż : mąki ,drożdże ,sól, wodę i oliwę i wyrabiaj 5-8min/"Ciasto"
Przełóż do wysmarowanej oliwą i posypanej bułką foremki i włóż na noc do lodówki ( co najmniej 8 godz)Przykryte sciereczką lub folią spożywczą.
Rano nagrzej piekarnik do 200*C wyjmij foremkę i zostaw w cieple na 30min, po tym czasie wysmaruj oliwą po wierzchu , wstaw do piekarnika na 20min i po tym czasie posmaruj wierzch rozmąconym jajkiem z mlekiem i dopiecz następne 20min.Ja jeszcze na koniec włączam termoobieg na 5min w tem.180*
Studzimy na kratce .
Porady
Przepis zaczerpnięty z blogu Smakowity chleb i przetworzony na potrzeby Thermomixa
Mąkę pszenną można zamienić na orkiszową
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Rewelacja Chleb wyszedł super, ładnie wyrósł i się nie kruszy. Szkoda, że tak późno znalazłam ten przepis, bo innych wypieków chlebowych moja rodzina nie akceptuje. Uff i w końcu się udało. Bardzo dziękuję za przepis jest prosty i wspaniały. Pozdrawiam
jaka długosc formy?
Super że smakował
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Najlepszy zaraz po ostygnięciu. Robię bardzo często - super.
Cieszę się że przypasował przepis Każdy przepis warto modyfikować pod siebie .Pozdrawiam
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Piekłam z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Chleb wyszedł super, ładnie urósł i się nie kruszy. Polecam
Haniu chlebek pychotka faktycznie super przepis,chlebek rośnie na parapecie okiennym w kuchni (zimno jak w lodowce ) Pozdrawiam
Jeszcze nie ale mam go na uwadze
Psotko a próbowałaś ten na barszczu?
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Robiłam ostatnio na życzenie rodziny tylko chlebek z płatkami owsianymi ale dziś postanowiłam coś odmienić i to był strzaĺ w 10 chlebek super, smakował wszystkim i napewno teraz często zagości na naszym stole
Are you sure to delete this comment ?