Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
3
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 18/10/19
zmieniono dnia: 21/04/20
Składniki
Chałka
- 250 gramów mleka
- 20 gramów świeżych drożdży
- 80 gramów cukru
- 60 gramów masła
- 450 gramów mąki pszennej, typ 405 - 450
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Ponadto
- mąka, do posypania stolnicy
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki mleka
- olej, do wysmarowania miski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i masło umieścić w misie"Blokada naczynia miksującego" . Podgrzewać z zatkniętą miarką 2 minuty 30 sekund, temp. 37 stopni obroty 2"Mieszanie" .
- Wyrabiać ciasto 2 minuty "Ciasto" , po czym wyłożyć do natłuszczonej olejem miski i przykryć np. ściereczką lub pokrywką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na dnie piekarnika postawić miseczkę z wodą lub wlać trochę do stojącej na dolnym poziomie blachy.
- Wyłożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Każdą część podzielić również na 3 i ukulać długie wałeczki równej długości. Skleić 3 wałeczki u góry i założyć lekko pod spód, zapleść w warkocz, dolną część założyć pod spód. Tak samo postąpić z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Wychodzą w ten sposób trzy średnie chałki. Można ciasto podzielić na 2 lub nie dzielić wcale, ale wtedy chałka wyjdzie naprawdę ogromna.
- Żółtko rozkłócić z łyżką lub nieco więcej mleka, posmarować tym chałki przy pomocy pędzla.
- Włożyć chałki do rozgrzanego piekarnika z parującą w środku wodą na ok. 20 minut. W 1/3 czasu pieczenia można przykryć chałki folią aluminiową, aby nie spiekły się za bardzo.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze