![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tliccj9q-f2726-137594-cfcd2-bztgazxu/88487305-6322-4e85-bf4f-00dde175d77f/main/chlebki-srodziemnomorskie.jpg)
Składniki
- 180 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czarnych oliwek bez pestek odsączonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych z zalewy
- 450 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki rozmarynu suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do suchego naczynia wsypac rozmaryn i 200 g maki, rozdrobnić 10 sek.obr.8
2. Dodać pozostala makęi resztę składników, wyrobić 3min/
"Ciasto"
3.Ciasto wyjać, podzielić na pół, rękami natłuszczonymi olejem uformować dwa równej wielkości placki (kwadraty o wym. 20 x 20cm), ułożyć na blaszce do pieczenia. Powierzchnię każdego placka ponacinac w kratkę ukośnie i odstawic do wyrośnięcia na okolo 15-20min.
4. Rozgrzac piekarnik do temp. 180st.C (termoobieg)
5. Chlebki posmarować olejem, piec około 25-30 min
Porady
Można uformowaćjeden większy placek, np podłużny. Należy wtedy rozgrzac piekarnik do 200 st.C w trybie grzania gór-dół.
Chlebki podawać z pastami , włoskim masłem ziołowym. doskonały na piknik, do grilowych potraw.
Rozmaryn dodaje chlebkom charakterystyczny smak, można zamiast niego dodać innych ulubionych ziół.
Przepis pochodzi z broszurki "Euro przepisy" Piekłam kilka razy, jest smakowity, polecam. SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
REWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku rzymskim, więc wiadomo, że z innym czasem pieczenia, coś fantastycznego
Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów
na szczęście mam 2 naczynia miksujące
A to przepis jak piekłam w garnku rzymskim: Garnek z gotowym ciastem zakryłam przykrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam temp. 200-210 C, a czas pieczenia 40 min zaczęłam liczyć od momentu, gdy piekarnik osiągnął zadaną temperaturę. Po 40 min ostrożnie zdjęłam pokrywkę i piekłam dodatkowo 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce. REWELACJA!
Wygląda smakowicie,po opiniach myślę,że mogę go robić w ciemno![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo chetnie wyprobuje
Jest czas grilowania więc trzeba chlebek wypórbować.Oby tylko ciepełko było![Cooking 2 Cooking 2](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_2.gif)
Dziękuję Grażynko za uwagę. Już poprawiłam. Trzeba rozdrobnić 10 sek/obr.8
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tego nie wiem, kochanie, moze byc, bo w przepisach maselko jest
Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Słuchajcie, ten przepis i jeszcze jeden na masło włoskie opublikowałam wczoraj, ale go nie widać w "ostatnio dodanych." Czy dlatego , że nie ma zdjęcia?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada sie smacznie
Nie ma Twojego zdjecia....
Co sie stalo??
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?