thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez gabi49
opublikowany: 07/12/13
zmieniono dnia: 07/15/13

Składniki

  • 180 g wody letniej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek odsączonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych z zalewy
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki rozmarynu suszonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do suchego naczynia wsypac rozmaryn i 200 g maki, rozdrobnić  10 sek.obr.8

    2. Dodać pozostala makęi resztę składników, wyrobić 3min/Ciasto"Ciasto"

    3.Ciasto wyjać, podzielić na pół, rękami natłuszczonymi olejem uformować dwa równej wielkości placki (kwadraty o wym. 20 x 20cm), ułożyć  na blaszce do pieczenia. Powierzchnię każdego placka ponacinac w kratkę ukośnie i odstawic do wyrośnięcia na okolo 15-20min.

    4. Rozgrzac piekarnik do temp. 180st.C (termoobieg)

    5. Chlebki posmarować olejem, piec około 25-30 min

Porady

Można uformowaćjeden większy placek, np podłużny. Należy wtedy rozgrzac piekarnik do 200 st.C w trybie grzania gór-dół.

Chlebki podawać z pastami , włoskim masłem ziołowym. doskonały na piknik, do grilowych potraw.

Rozmaryn dodaje chlebkom charakterystyczny smak, można zamiast niego dodać innych ulubionych ziół.

Przepis pochodzi z broszurki "Euro przepisy"  Piekłam kilka razy, jest smakowity, polecam.  SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHLEBKI ŚRÓDZIEMNOMORSKIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 22, 2018 at 21:36

    REWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku rzymskim, więc wiadomo, że z innym czasem pieczenia, coś fantastycznegotmrc_emoticons.) Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów tmrc_emoticons.;) na szczęście mam 2 naczynia miksujące

    A to przepis jak piekłam w garnku rzymskim: Garnek z gotowym ciastem zakryłam przykrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam temp. 200-210 C, a czas pieczenia 40 min zaczęłam liczyć od momentu, gdy piekarnik osiągnął zadaną temperaturę. Po 40 min ostrożnie zdjęłam pokrywkę i piekłam dodatkowo 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce. REWELACJA!

  • lipca 10, 2015 at 20:24

    Wygląda smakowicie,po opiniach myślę,że mogę go robić w ciemno tmrc_emoticons.)

  • października 4, 2014 at 04:15

    Bardzo chetnie wyprobuje 

  • czerwca 29, 2014 at 13:16
    4.0

    Jest czas grilowania więc trzeba chlebek wypórbować.Oby tylko ciepełko było Cooking 2

  • lipca 15, 2013 at 21:32

    Dziękuję Grażynko za uwagę. Już poprawiłam. Trzeba rozdrobnić 10 sek/obr.8   tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lipca 15, 2013 at 19:06

    Love Gabrysiu, czy rozmaryn z 200g mąki trzeba zamieszać, a potem dodać resztę składników ???? Pozdrawiam serdecznie Love

  • lipca 14, 2013 at 12:06

    Tego nie wiem, kochanie, moze byc, bo w przepisach maselko jest tmrc_emoticons.)  Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki Love Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lipca 13, 2013 at 15:41

    Słuchajcie, ten przepis i jeszcze jeden na masło włoskie  opublikowałam wczoraj, ale go nie widać w "ostatnio dodanych." Czy dlatego , że nie ma zdjęcia? tmrc_emoticons.~   

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lipca 13, 2013 at 15:40

    Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada sie smacznie Big Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Nie ma Twojego zdjecia.... tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.(  Co sie stalo??

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?