- TM 31
Składniki
- 3 całe jajka
- 200 gchudego białego sera
- 2 ząbki czosnku
- 30 g drożdży
- 10 g chudego mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g otrębów pszennych
- 20 g otrębów owsianych
- 2 płaskiej łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1/4 małej cebulki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek - rozdrobnić czas 5 s / obr. poz. 5. Zgarnąć kopystką rozdrobnione składniki na dno naczynia i dodać pozostałe składniki. Zmiksować na gęstą masę (konsystencja musztardy) czas 1 min / obr. poz. 3-4. Wyrobione składniki wyłożyć przy pomocy kopystki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na placek gubości ok 1 cm. Wierzch posypać makiem, sezamem, otrębami. Do dekoracji można użyć cienkie plasterki papryki, pomidorki sherry, por..... Posypać szczypiorkiem.
Wstawić do zimnego piekarnika i piec w temp. 175-180 st 30-35 min.
INFORMACJA:
Masa serowa powinna być gęsta - jeśli jest za rzadka dosypać otrębów, jeśli za gęsta dolać trochę mleka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Prosty w wykonaniu tylko trzeba pilnować konsystencji mój był trochę wilgotny w środku
Chlebek rewelacja. Ja dodałam troszkę mąki kukurydzianej i wyszedł wyśmienity.
Mój bez cebulki też był świetny. Faktycznie zjadł sie w zastraszającym tempie
ja nie dawałam wcale cebuli.
Cebulki nie dużo - tak tylko na smak. Może być 1/4 lub 1/2. Ale można pominąć cebulę i dać np. pora.
okey a ile cebuli?
Rewelacja. Chlebek pyszny - aż dziwne, że bez mąki może wyjść coś tak dobrego.
Ciasta nie zostawia się do wyrośnięcia - gdy pozostawimy do wyrosnięcia po upieczeniu może się kruszyć . Natomiast wyrobione ciasto wylewa się na blache wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowuje wedle upodobań i gustu. Pozdrawiam i smacznego.......
jakiej wielkości musi być blaszka i czy zostawić chlebek do wyrośnięcia?
Chlebek pierwsza klasa !!!
Już na początku czuć go malizną bo znika w tempie zastraszającym i nie ważne czy jest się na diecie czy też nie. Gorąco polecam!!!
Tynka