thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Bułki burgerowe by zmiskowana_kopystka

  • 180 gramy mleka
  • 30 gramy wody
  • 420 gramy mąka pszenna, + dodatkowa ilość do podsypania
  • 22 gramy drożdży świeżych
  • 35 gramy cukru
  • 7 gramy soli
  • 1 jajko, całe
  • 1 jajko, oddzielone białko od żółtka
  • 45 gramy masła
  • 2 łyżki ziaren sezamu, do posypania bułek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zasmażka
  1. Do czystego naczynia wlej 60g mleka, 30g wody, 20g mąki. 4 min/65°C/obr. 1.5 Powinno mieć konsystencję pasty. Przełóż do miseczki
  2. zaczyn
  3. Do naczynia wlej 120 mleka, 22g drożdży, 2 min/37°C/obr. 1 przelej do kubka
  4. ciasto
  5. Do pustego naczynia wsyp 400g mąki, 35g cukru, 7g soli
  6. 1 min 30 s/obr. 1 w tym czasie przez otwór w pokrywie dodaj przygotowane wcześniej mleko, dodaj zasmażkę, dodaj 1 całe jajko, 1 żółtko (białko zostaw na później), 45g masła
  7. 5 min Ciasto"Ciasto"
  8. Sprawdź konsystencję, jeśli ciasto jest za luźne dodaj mąkę
  9. 5 minCiasto"Ciasto"
  10. Ciasto przełóż na posypany mąką blat, uformuj kulkę, włóż ją do szklanej, posmarowanej olejem miski, przykryj papierem do pieczenia. włóż do piekarnika 30 min, 50'C lub odłóż w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
  11. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, podziel na 6 części. Zakładając rogi do środka, uformuj bułkę, i odłóż na papier do pieczenia założonymi rogami do dołu. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta. przykryj papierem do pieczenia
  12. Włóż do piekarnika 20 min 50'C
  13. Białko roztrzep w misce, posmaruj dokładnie bułki, posyp sezamem, włóż do zimnego piekarnika. Ustaw 180'C i piecz 20-25min do uzyskania brązowego koloru (patrz wskazówka)
  14. Podawać przekrojone na pół, podsmażone na maśle z wybranymi dodatkami. Smacznego!

Porady

Stopień wypieczenia bułek możesz sprawdzić wykałaczką - jeśli po wbiciu wykałaczka jest sucha - bułki są gotowe. Jeśli nie - bułki potrzebują jeszcze czasu.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki burgerowe by zmiskowana_kopystka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy