Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
Bułki burgerowe by zmiskowana_kopystka
- 180 gramy mleka
- 30 gramy wody
- 420 gramy mąka pszenna, + dodatkowa ilość do podsypania
- 22 gramy drożdży świeżych
- 35 gramy cukru
- 7 gramy soli
- 1 jajko, całe
- 1 jajko, oddzielone białko od żółtka
- 45 gramy masła
- 2 łyżki ziaren sezamu, do posypania bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego naczynia wlej 60g mleka, 30g wody, 20g mąki. 4 min/65°C/obr. 1.5 Powinno mieć konsystencję pasty. Przełóż do miseczki
- Do naczynia wlej 120 mleka, 22g drożdży, 2 min/37°C/obr. 1 przelej do kubka
- Do pustego naczynia wsyp 400g mąki, 35g cukru, 7g soli
- 1 min 30 s/obr. 1 w tym czasie przez otwór w pokrywie dodaj przygotowane wcześniej mleko, dodaj zasmażkę, dodaj 1 całe jajko, 1 żółtko (białko zostaw na później), 45g masła
- 5 min "Ciasto"
- Sprawdź konsystencję, jeśli ciasto jest za luźne dodaj mąkę
- 5 min"Ciasto"
- Ciasto przełóż na posypany mąką blat, uformuj kulkę, włóż ją do szklanej, posmarowanej olejem miski, przykryj papierem do pieczenia. włóż do piekarnika 30 min, 50'C lub odłóż w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość
- Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat, podziel na 6 części. Zakładając rogi do środka, uformuj bułkę, i odłóż na papier do pieczenia założonymi rogami do dołu. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta. przykryj papierem do pieczenia
- Włóż do piekarnika 20 min 50'C
- Białko roztrzep w misce, posmaruj dokładnie bułki, posyp sezamem, włóż do zimnego piekarnika. Ustaw 180'C i piecz 20-25min do uzyskania brązowego koloru (patrz wskazówka)
- Podawać przekrojone na pół, podsmażone na maśle z wybranymi dodatkami. Smacznego!
zasmażka
zaczyn
ciasto
Porady
Stopień wypieczenia bułek możesz sprawdzić wykałaczką - jeśli po wbiciu wykałaczka jest sucha - bułki są gotowe. Jeśli nie - bułki potrzebują jeszcze czasu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze