- TM 5
Składniki
- 10 g drożdże świeże, lub 5 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąka pszenna
- 2 łyżeczki soli
- 330 g woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlać wodę, dodać drożdże, cukier. Podgrzać 2 min/370C/obr.2
Dodać mąkę i sól. Wyrobić 2min/"Ciasto" . Ciasto pozostawić w "Blokada naczynia miksującego" na ok. 1 godz. 30min. Sprawdzić wcześniej, ponieważ szybkość rośnięcia zależy od wielu czynników
Po tym czasie wyrobić kolejne 30sek/"Ciasto" i pozostawić na ok. 30min.
Ciasto wyjąć z "Blokada naczynia miksującego" na oprószony mąką blat, podzielić na 3 równe części i z każdej uformować kulę. Przykryć ściereczką kuchenną, a następnie pozostawić na ok. 20min,żeby odpoczęło.
Delikatnie spłaszczyć każdą kulę tworząc prostokąt, a następnie zwinąć jak roladę, tworząc kształt bagietki. Przenieść do foremki, układając zlączeniem do dołu. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250 st.C (grzanie "dół"). Na blasze , na dole piekarnika ułożyć 8-10 kostek lodu.
Każdą bagietkę naciąć ikośnie ostrym nożem i wstawić do nagrzanego piekarnika powyżej blaszki z lodem.
Piec ok. 20-30 minut, do czasu aż bagietki się zarumienią.
Porady
Bardzo przydaje się do pieczenia bagietek specjalnie wyprofilowana foremka, ale można też upiec je układając obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pierwsze pieczywo z termla które jest pyszne nawet na drugi dzień
Bagietki super ale ja skróciłam czas . Po wyjęciu z "Blokada naczynia miksującego" podzieliłam na 3 części, każdą od razu uformowałam i ułożyłam na formie do bagietek pozostawiając na 30 min. nastawiłam termoobieg na 200'C i tylko 20 min. Też nie mogłam się doczekać kiedy będą gotowe .Spróbujcie jest trochę szybciej
Monika_Miki:
Oczywiście 37 stopni Celsjusza
bardzo dobre , ale fakt baaardzo długi czas, może można go trochę skrócić...
Co to za temperatura 370 stopni? :O
Bajka ale czas to przegięcie !!!!! Umarłem w kuchni
Super Przepis
Pycha
A ja mieszam 400 g mąki pszennej i 100 g żytniej (nie razowej).Smakuje SUPER ☺
Pierwsza bułka która mi wyszłą Polecam
Are you sure to delete this comment ?