Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
1h 5min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 29/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 50 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 gciepłej wody
  • 300 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Thermomixa włożyć 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 250 g ciepłej
    wody, 300 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli,
    wyrobić czas 4 min /poz. Interwał.
    Ciasto przełożyć  i pozostawić
    do wyrośnięcia na ok. 40 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na
    ok. 20 min. Na każdej bułce wykonać nacięcie. 
    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 20-25
    min. Po wyjęciu z piekarnika , bułki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej
    wodzie.

    Do Thermomixa włożyć 50 g drożdży, łyżeczkę cukru, 250 g ciepłej
    wody, 300 g mąki żytniej, 200 g mąki pszennej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli,
    wyrobić czas 4 min /poz. Interwał.
    Ciasto przełożyć             i pozostawić
    do wyrośnięcia na ok. 20 min, uformować bułki i pozostawić do wyrośnięcia na
    ok. 20 min. Na każdej bułce wykonać nacięcie. 
    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200 st. C przez 20-25
    min. Po wyjęciu z piekarnika , bułki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej
    wodzie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BUŁKI ŻYTNIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy