3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Słonecznikowe bagietki


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Słonecznikowe bagietki

  • 300 gramy mleka, (w temp. pokojowej)
  • 25 gramy drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 40 gramy masła, (w temp. pokojowej)
  • 570 gramy mąki pszennej typ 500
  • 10 gramy soli
  • 25 gramy oliwy z oliwek
  • 120 gramy pestek słonecznika łuskanych, (najlepsze będą lekko podgrzane na patelni)

Do smarowania

  • 1 jajko (roztrzepane), - do smarowania bagietek przed pieczeniem
  • 30 gramy słonecznika łuskanego, (dodatkowo do posypania bagietek)
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bagietki
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności. (20 sek. pozycja 6) - szybkie mieszanie składników.
    Dalej czas ok. 3 minuty pozycja Interwał -(wyrabiamy ciasto).
  2. Wyjmij ciasto podziel na równe 4 części. Dalej, formuj rulony.
  3. Przygotuj formę do wypiekania bagietek. Możesz delikatnie przesmarować ją olejem rzepakowym, aby łatwiej pieczywo odchodziło po upieczeniu lub po prostu upiec na blaszce z papierem do pieczenia.
  4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj rozbitym jajkiem i solidnie posyp słonecznikiem. Po czym ponownie delikatnie przy pomocy silikonowego pędzelka przesmaruj roztworem jajka.
  5. Formę umieść w rozgrzanym do temp 50 stopni piekarniku. Pozostaw do wyrośnięcia (czas wyrastania ok. 25-30 min.)
  6. Dalej, gdy wyrosną podnieś temperaturę pieczenia do 190 stopni C i wypiekaj jeszcze około 17-20 minut. Pod koniec pieczenia można bagietki skropić spryskiwaczem z wodą. W ten sposób powstanie chrupka skórka. Skrapianie można też zastąpić wstawieniem do piekarnika w końcowym etapie wypiekania żaroodpornego naczynia z wodą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Paul - kamień do pizzy
    Paul - kamień do pizzy
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówki

# Aby powstały półbagietki możesz podzielić całość ciasta na 8 części i formować je do pieczenia. Powstanie 8 sztuk półbagietek. Doskonałe na zapiekanki.

# Zadbaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej - ułatwi to wyrastanie ciasta.

# Pieczenie tych bagietek to najlepszy odświeżacz powietrza w domu. Miły zapach pieczonego pieczywa roznosi się po całym domu.

# Oczywiście możesz formować inne kształty z tego ciasta - wyjdą doskonałe. Np. bułeczki w kształce serca na romantyczną kolację...

# Uzyskanie idealnych kształtów wymaga wprawy ... trzeba wyczuć czas kiedy powinno się podnieść temperaturę do temperatury wypiekania.

# Przy formowaniu rulonów możesz lekko zwilżyć jedną dłoń. Lepiej ciasto będzie się formowało.

Więcej instrukcji i oryginalny przepis na:

http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=196&key=przepisy-thermomix


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy