Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
Amoniaczki kruche ciasteczka
- 6 jajka
- 440 g cukru
- 2 paczuszki cukru waniliowego, wanilinowego 16g
- 400 g masła, lub margaryny
- 1000 g mąki pszennej
- 8 g proszku do pieczenia
- 12 g amoniaku
Ciasto
-
6
3h 10min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Jaja całe 6 szt ubić z 440g cukru i 2 paczuszkami cukru waniliowego przy pomocy motylka; 2 min 30s/poz.4
- Zdjąć motylek, włożyć 400g masła i ucierać ok.1 min poz.5
- Dodać 8g proszku do pieczenia i 12 g amoniaku
- Dodać 1000g mąki – ucierać ciasto poz."Ciasto" ok 3,5 min
- wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i przegnieść je przygotowując do wałkowania; może trzeba będzie dodać trochę mąki, aby nie było zbyt miękkie
- Podsypując mąkę uwałkować placek na grubość 3-4 mm
- Powicinane przy pomocy foremek ciasteczka piec na wyłozonej blaszce papierem do pieczenia ok.10min w temp.180 °C
- Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Bardzo długo posostają kruche
Wyrabianie ciasta na ciasteczka
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz