3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Murzynek babci Heni !


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Murzynek babci Heni !

  • 125 gramy masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2-3 jajka
  • 240 gramy cukru
  • 2 łyżki dżemu, śliwkowego lub truskawkowego
  • 12 gramy kakao
  • 360 gramy mąki pszennej
  • 1 łyżki sody oczyszczonej
  • 267 gramy mleka
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksówkę natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia, dodać 2 lub 3 jajka, 240 g cukru, 2 łyżki dżemu, 12 g kakao, wymieszać 40 s/obr. 5. Dodać 360 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia, 1 łyżka sody oczyszczonej i 267 g mleka, wymieszać 40 s/obr. 5. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy
  3. Piec 45 min lub trochę dłużej, najlepiej do "suchego patyczka" w 180°C. Przed przełożeniem na talerz babkę pozostawić w formie na ok. 15 min, następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę podawać pokrojoną na kawałki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px; white-space-collapse: preserve]Babkę można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Ważne, aby masło było bardzo miękkie. Jeśli masło jest schłodzone lub twarde, należy włożyć do naczynia miksującego masło, dodać cukier i jajka, wymieszać 1 min/obr. 5, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszać 15 s/obr. 6 i dalej postępować zgodnie z przepisem.[/color]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy