3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zawijana drożdżówka z kakao i Nutella - przepis Marcin Barycz


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Zawijana drożdżówka z kakao i Nutella - przepis Marcin Barycz

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 gramów masła
  • 150 gramów mleka
  • 50 gramów mąki pszennej, Po podzieleniu ciasta na pół 50g mąki
  • 35 gramów kakao, Po podzieleniu ciasta na pół 35g kakao
  • 1 szczypty soli
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta przed upieczeniem
  • 2 łyżki mleka, do posmarowania ciasta przed upieczeniem
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Przepis
  1. Do naczynia dodaj:
    150 gramów mleka
    80 gramów masła
    100 gram cukru
    20 gramów świeżych drożdży
  2. Ustaw: Blokada naczynia miksującego
    Czas 3 minuty / temperatura 37°C / obroty 2
  3. Do naczynia dodaj:
    300 gramów mąki pszennej
    szczyptę soli
    dodaj 1 całe jajko
    dodaj 1 zółtko
  4. Blokada naczynia miksującego
    UstawCiasto czas 2 minuty
  5. Podziel ciasto na dwie części, do dwóch misek.
  6. Pierwszą połowę ciasta wrzuć do naczynia Thermomixa i dodaj:

    50 gramów mąki pszennej
  7. Blokada naczynia miksującego
    Ustaw: Ciasto 1 minuta
  8. Tak wyrobione jasne ciasto przełóż do miski.

  9. Do naczynia dodaj drugie ciasto i dosyp:

    20 gramów kakao
  10. Ustaw: 1 minuta
  11. Tak wyrobione ciemne ciasto przełóż do miski.
  12. Odstaw ciasta do wyrośnięcia na 60 minut,
    w ciepłym miejscu.
  13. Rozwałkuj dwa kolory ciasta,
    Połóż ciemny placek na jasny i jeszcze raz delikatnie rozwałkuj
  14. Wytnij paski na boku i zroluj
  15. Na środek nałóż nutelle
  16. Zwiń i odstaw do foremki wyłożonej papierem do pieczeniana
    30 minut
  17. Posmaruj jajkiem wymieszaznym z mlekiem.
  18. Piecz
    ok. 35 minut w 180°C
  19. Upieczoną drożdżówkę po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

    Smacznego !
    Pozdrawiam Marcin Barycz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    Alex - kwadratowa forma do zapiekania
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy