3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BABECZKI DO ŚWIĘCONKI


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

babeczek do święconki

  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 gramy mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 80 g cukru
  • 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczki łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczki płaska proszku do pieczenia
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px]Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć [/color]mąką formę[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px] do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić[/color]
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px]Do naczynia miksującego wbić [/color]jajka[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px], dodać [/color]przygotowany wcześniej cytrynowy cukier puder[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px] i [/color]cukier waniliowy[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px], wymieszać [/color]2 min/obr. 5
  5. Dodać mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia i roztopione masło, wymieszać 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego., wymieszać 30 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babeczki
  6. Piec 20 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje - możecie użyć po ok 15 minutach wykałaczki i sprawdzić czy po wbiciu do babeczki jest sucha. Jeśli tak można babeczki wyciągnąć wcześniej


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy