Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
babeczek do święconki
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 gramy mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 80 g cukru
- 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 1 łyżeczki łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczki płaska proszku do pieczenia
-
6
1h 5min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px]Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić i oprószyć [/color]mąką formę[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px] do babki z kominem (Ø 22-24 cm), odstawić[/color]
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 3 min/70°C/obr. 2. Roztopione masło przelać do innego naczynia, odstawić.
- [color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px]Do naczynia miksującego wbić [/color]jajka[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px], dodać [/color]przygotowany wcześniej cytrynowy cukier puder[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px] i [/color]cukier waniliowy[color=#333333; font-family: Roboto, 'Helvetica Neue', Arial, sans-serif; font-size: 16px], wymieszać [/color]2 min/obr. 5
- Dodać mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia i roztopione masło, wymieszać 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego., wymieszać 30 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babeczki
- Piec 20 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić w formie na ok. 15 min do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje - możecie użyć po ok 15 minutach wykałaczki i sprawdzić czy po wbiciu do babeczki jest sucha. Jeśli tak można babeczki wyciągnąć wcześniej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz