3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik Mojego Taty (wg. przepisu Ani Starmach)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Sernik Mojego Taty( wg. przepisu Ani Starmach)

  • 6 jajko
  • 2 łyżki mąka pszenna, (typ 450-550)
  • 300 g cukier, drobny
  • 2 łyżki cukier waniliowy
  • 100 g masło, miękkie
  • 1000 g sera, (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
  • 10 g żurawina, suszona, (opcjonalnie)
  • 10 g rodzynki sułtanki, (opcjonalnie)
  • 2 łyżki migdały, w płatkach, (do posypania na wierzch, po upieczeniu)
  • 1 jajko, rozbełtane (do posmarowania na wierzchu)
  • 1 aromat waniliowy, wanilia z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
  • Cukier puder, do posypania (po upieczeniu)
  • 6
    3h 50min
    Czas całkowity 2h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm
  2. Tortownicę wysmaruj masłem, obsyp mąką i odstaw do późniejszego wykorzystania
  3. Żółtka oddziel od białek
  4. Białka odstaw do późniejszego wykorzystania
  5. Dodaj 200 g cukru (drobnego)
  6. Dodaj 2 łyżki cukru waniliowego
  7. MieszanieCałość utrzyj na jednolita masę 2 min/obr. 6
  8. Dodaj 100 g miękkiego masła
  9. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej (typ 450-550)
  10. MiksowanieZmiksuj na jednolitą masę 2 min/obr. 6
  11. Dodaj mielony biały ser
  12. MieszanieWymieszaj 3 min 30 s/obr. 6.5
  13. Dodaj 1 garść rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
  14. Dodaj 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  15. MieszanieWymieszaj delikatnie całość 30 s/obr. 2
  16. Przełóż do osobnego naczynia
  17. Umyj i osusz naczynie miksujące
  18. Załóż motylek
  19. Do czystego i suchego naczynia wlej białka
  20. Białka ubij na sztywną pianę (w razie potrzeby wydłuż ubijanie do 4 minut) 3 min/obr. 3
  21. Zdejmij motylek
  22. Dodaj 100 g cukru (drobnego)
  23. MieszanieDelikatnie wymieszaj aż masa będzie jednolita i błyszcząca 30 s/obr. 1.5
  24. Ubitą masę białkową przełóż do osobnego naczynia
  25. Umyj i osusz naczynie miksujące
  26. Do czystego i suchego naczynia wlej przygotowaną wcześniej masę serową
  27. 1/3 masy białkowej dodaj do masy serowej
  28. MieszanieDokładnie wymieszaj przez ok. 1 min (a w międzyczasie...)
  29. Nagrzej piekarnik do 170 stopni
  30. Mieszanie Dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie tak aby masa pozostała puszysta przez ok. 45 s (w razie potrzeby delikatnie wydłuż czas)
  31. Dodaj 30 ml naturalnej esencji wanilii z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
  32. MieszanieDelikatnie wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę 1 min 30 s/obr. 2
  33. Masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy
  34. Wierzch ciasta wyrównaj łyżką i wysmaruj rozbełtanym jajkiem
  35. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut (środkowy ruszt)
  36. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 120 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
  37. Upieczone ciasto studź w uchylonym piekarniku (opadnie tylko nieznacznie)
  38. Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów
  39. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) (opcjonalnie)
  40. Podawaj najlepiej następnego dnia po przygotowaniu
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Masa białkowa będzie idealna, gdy po dodaniu cukru zacznie się błyszczeć. Ciasto można zostawić w lekko uchylonym piekarniku na całą noc, będzie wtedy bardziej puszyste.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy