3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

EKSPRESOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła zimnego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypty soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajo

KREM i DEKORACJA

  • 1 puszki brzoskwiń, pokrojonych w cieńkie plasterki
  • 500 g mascarpone Piątnica
  • 125 g śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. [color=#050505; font-family: 'Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif; white-space: pre-wrap]Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.[/color]
  2. [color=#050505; font-family: 'Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif; white-space: pre-wrap]Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wymieszać 20 s/obr. 4. [/color]
  3. Mieszać kolejne 10 s/Obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
    Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
    Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
  5. [color=#050505; font-family: 'Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif; white-space: pre-wrap]Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji kremu.[/color]
  6. [color=#050505; font-family: 'Segoe UI Historic', 'Segoe UI', Helvetica, Arial, sans-serif; white-space: pre-wrap]Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i listkami mięty.[/color]
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Brzoskiwinie kroimy w cieniutkie plasterki i układamy plasterek za plasterkiem w formie kwiatka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy