3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Puszysty Cebularz Lubelski według Olka (po delikatnych przeróbkach)

Ciasto

  • 50 gramów drożdży świeżych, lub 14 gramów suchych w proszku
  • 1 łyżki cukru
  • 500 gramów mąki pszennej tortowej, najlepiej Krupczatki
  • 250 gramów mleka, ciepłego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 gramów masła

Farsz

  • 3 cebule, duże
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Do posmarowania brzegów

  • 1 jajko
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Cebulę przekrojoną na ćwiartki zmiksować: Miksowanie4 s/obr. 4 Cebulę zsunąć na dno naczynia
  2. Dodać sól, olej, mak i poddusić: 2 min/100°C/obr. Obroty wsteczne "Obroty wsteczne"
  3. Odstawić do ostygnięcia
  4. Ciasto
  5. Wszystkie składniki (50 gramów drożdży, 1 łyżka cukru, 500 gramów mąki, 250 gramów ciepłego mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 60 gramów masła) włożyć do TM i wyrobić: Ciasto Ciasto2 min
  6. Przełożyć wyrobione ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min (lub zostawić w przykrytym naczyniu miksującym)
  7. Z ciasta uformować około 10 placuszków, położyć na wierzch farsz
  8. Brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem
  9. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec na złoty kolor przez 20-30 min. 180°C termoobieg
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepiej używać świeżych drożdży.

Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej jeśli jest taka możliwość:

Cebulę pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, sparzyć we wrzątku około 2 minuty i odcedzić. Gorącą cebulę wymieszać z makiem, solą i olejem, ( można też posypać odrobiną mąki, ale nie trzeba). Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • In the Bitlife, you will play a simulation game...

    Zgłoszony przez Nanisa3221 na grudnia 4, 2023 at 04:01.

    In the Bitlife, you will play a simulation game where you must make life-changing choices. For instance, you could wed the love of your life, start a family, and further your education. You can also choose things that, to be honest, will frighten your parents, but hey, maybe they'll be entertaining Bitlife online

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze