Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Puszysty Cebularz Lubelski według Olka (po delikatnych przeróbkach)
Ciasto
- 50 gramów drożdży świeżych, lub 14 gramów suchych w proszku
- 1 łyżki cukru
- 500 gramów mąki pszennej tortowej, najlepiej Krupczatki
- 250 gramów mleka, ciepłego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 60 gramów masła
Farsz
- 3 cebule, duże
- 2 łyżki maku
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Do posmarowania brzegów
- 1 jajko
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Cebulę przekrojoną na ćwiartki zmiksować: "Miksowanie" 4 s/obr. 4 Cebulę zsunąć na dno naczynia
- Dodać sól, olej, mak i poddusić: 2 min/100°C/obr. "Obroty wsteczne" "Obroty wsteczne"
- Odstawić do ostygnięcia
- Wszystkie składniki (50 gramów drożdży, 1 łyżka cukru, 500 gramów mąki, 250 gramów ciepłego mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 60 gramów masła) włożyć do TM i wyrobić: Ciasto "Ciasto" 2 min
- Przełożyć wyrobione ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min (lub zostawić w przykrytym naczyniu miksującym)
- Z ciasta uformować około 10 placuszków, położyć na wierzch farsz
- Brzegi posmarować rozstrzepanym jajkiem
- Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec na złoty kolor przez 20-30 min. 180°C termoobieg
Farsz
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Najlepiej używać świeżych drożdży.
Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej jeśli jest taka możliwość:
Cebulę pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gotującej się wody, sparzyć we wrzątku około 2 minuty i odcedzić. Gorącą cebulę wymieszać z makiem, solą i olejem, ( można też posypać odrobiną mąki, ale nie trzeba). Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIn the Bitlife, you will play a simulation game...
In the Bitlife, you will play a simulation game where you must make life-changing choices. For instance, you could wed the love of your life, start a family, and further your education. You can also choose things that, to be honest, will frighten your parents, but hey, maybe they'll be entertaining Bitlife online