3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z camembertem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej, (opcjonalnie: 50 g krupczatki i 150 g zwykłej mąki)
  • 110 g masła, może być solone
  • 1 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szczypty sól

Nadzienie

  • 250 g sera camembert
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany, 12%
  • 1 łyżeczki tymianku, tylko listki
  • 1 łyżeczki pieprzu, czerwonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i śmietanę, wymieszać 40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30 min.
  2. Nagrzać piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać kulkami ceramicznymi lub nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) Podpiec 15 min. Zdjąć pergamin z kulkami. Posmarować ciasto białkiem i zapiekać ok. 5 min.
  3. Nadzienie
  4. Podnieść temp. piekarnika do 210C. Ser pokroić w trójkąciki i ułożyć na cieście. Posypać listkami tymianku i pokruszonym czerwonym pieprzem.
  5. Do naczynia miksującego dodać jajka, śmietanę, odrobinę solimy, doprawić pieprzem, wymieszać 15 s./obr.5. i wylać na ser. Posypać dodatkowo czerwonym pieprzem.
  6. Tartę pieczemy 20-30 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tartę podajemy z żurawiną lub borówkami, albo sałatą. Można jeść "na zimno"


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy