3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka korzenne - najlepsze pod stempelki


Wydrukuj:
4

Składniki

40 porcja/porcje/porcji

Ciasteczka korzenne - najlepsze pod stempelki

  • 90 g masła, (temp. pokojowa)
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 270 g mąki pszennej tortowej, (typ 450)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, (można ją wykonać w TM samodzielnie)
  • 1 łyżeczki kakao (gorzkie), - (płaska łyżeczka)
  • 6
    1h 58min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta korzennego
  1. 1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Miksujemy (10-15 sek. | obr. 7 do 8 ) Umieszczamy ciasto w woreczku i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

    2. Wyjmij ciasto z lodówki. odetnij połowę. Wałkujemy ciasto na papierze do pieczenia na grubość 3-4 mm. (tak aby łatwiej było później przełożyć do pieczenia).

    3. Wycinamy szklanką, stempelkiem lub foremką ciastka bezpośrednio na papierze do pieczenia. Papier przesuwamy na blaszkę do pieczenia i wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 13-14 min.

    4. Upieczone ciasteczka przestudzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Ciasto doskonale nadaje się pod przeróżne stempelki. Świetne do wypiekania z dziećmi.
# Podobnie jak pierniczki ciasteczka przez kilka godzin po upieczeniu są twarde. Gdy nabierają wilgoci miękną. Jeżeli chcesz zachować ich twardość dłużej zamknij je w pudełeczku bez dopływu wilgoci.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Moje pierwsze ciasto wykonane samodzielnie w...

    Zgłoszony przez Becia1969 na grudnia 1, 2022 at 16:30.

    Moje pierwsze ciasto wykonane samodzielnie w thermomix. Wyszło rewelacyjnie. Ciasteczka pyszne. Polecam

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze