- TM 5
Składniki
Zupa
- duża szczypta pieprzu
- pół peczka pietruszki
- 1000-1200 wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pasty bulionu drobiowego, (lub 2 kostki rosołowe)
- 150g obranego ziemniaka w kawałkach
- 100 g marchew obrana w kawałkach
- 100 g obrany korzeń selera w kawałkach
- 50-80 g cebuli czerwonej
- 40 g oliwy z oliwek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 100-150g kiełków soczewicy czerwonej, (jeżeli są już długie to kroimy je na mniejsze części)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obraną, przeciętą na pół cebulę czerwoną umieszczmy w naczyniu miksującym. (czas 4 sek. obroty 8). Otwieramy naczynie miksujące i kopystką zgarniamy pokrojoną cebulkę na dno naczynia. Zamykamy naczynie dodajemy 40g oliwy z oliwek (3 min. temp. 100stopni obroty 2) Podduszamy cebulkę.
Dalej dodajemy po 100g obranego korzenia selera, marchew i ziemniaki - wszystko w kawałkach ok. 2-3 cm. ( czas 4 sek. obroty 6) - rozdrabniamy.
Dodajemy pastę bulionu drobiowego lub kostki rosołowe, pieprz, sól i 1000-1200g wody. (czas 20 min. temp. 90stopni obroty 1).
Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzucamy kiełki soczewicy czerwonej.
W następnym kroku doodajemy pół pęczka pietruszki i 4 łyżki jogurtu naturalnego. Przykrywamy nacyznie miksujące miarką thermomix-a ( czas 30 sek. obr. 6 ).
Ustawiamy ponownie gotowanie (czas 5 min. temperatura 90stopni, obroty 2)
Podajemy na ciepło np. z grzankami z masełkiem czosnkowym.
Wyśmienita zupka.
Zupa:
Porady
#Własne kiełki soczewicy czerwonej otrzymasz w domowej hodowli już w 2-3 dni. To bardzo proste!
#Teoretycznie można użyć samych ziaren soczewicy czerwonej wymagają one jednak wcześniejszego namaczania (jak groch).
#Kiełki soczewicy czerwonej zawierają kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych, minerałów i witamin od postaci samych ziaren dlatego warto je wykiełkować.Dla zainteresowanych więcej informacji o kiełkowaniu soczewicy czerwonej://www.kielkismaku.pl/go.php?id=34&key=kielki-hodowla
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze