- TM 31
Składniki
- 3 duże pory ( tylko białe części )
- 2 kostki rosołowe lub 2 łyżeczki koncetratu wykonanego w TM
- 500 gramów mięsa mielonego ( drobiowego )
- 400 gramów serka topionego śmietankowego
- 1 całe jajko
- 150 gramów bułki tartej
- 50 gramów masła
- 2000 gramów wody
- sól,pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz wymieszać w naczyniu miksującym 1min/obr 3. Uzyskać konsystencję " jak na kotlety mielone ". przełożyć do innego naczynia.
Pokrojone na kawałki białe części pora umieścić w opłukanym naczyniu miksującym i rozdrobnić 4s/obr.3-4. Dodać masło i zblanszować 4min/varoma/obr 1.
Z mięsa mielonego uformować kulki średnicy 1-1,5 cm i ułożyć na dolnej i górnej części przystawki Varoma pozostawiając kilka odkrytych otworów dla lepszego przepływu pary.
Do naczynia dodać wodę,kostki rosołowe lub koncentrat rosołowy przygotowany w TM, na pokrywę naczynia ustawić przystawkę Varoma - gotować 10min/ varoma / obr 2
Dodać serek topiony,ewentualnie dolać wody ( nie przekroczyć pojemności 2 litrów ! ), otwór w pokrywie naczynia zakryć MT i zawartość naczynia zmiksować 10s/ obr 7 -9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do naczynia dodać kulki mięsne z Varomy, gotować 10min/100 st / "Obroty wsteczne" 2
Podawać na goraco z tostami lub chlebem
Smacznego !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam!
Odnośnie bułki tartej - dodajemy jej tyle by mięso mielone mialo kosystencję farszu " jak na kotlety mielone " ( w przepisie jest o tym wspomniane ).
Serek topiony może być dodany w mniejszej ilości, zupa będzie mniej gęsta.
Wody dolewamy tyle by nie przekroczyć granicy pojemności naczynia, kulki mięsne po przygotowaniu na varomie dodajemy do zupy, podgotowujemy wtedy wszystkie skladniki " podzielą się " wzajemnym aromatem.
Na pokrywę naczynia kładziemy koszyczek, wtedy zupa nie powinna wykipieć.
Pozdrawiam
Mam pytanie, czy na pewno zostały zdefiniowane odpowiednie proporcje, przecież jak doleję 2000 gr wody, a potem jeszcze mam dołożyć pulpeciki do gotowania, to garnek tego nie pomieści? Może chodziło o 1000 gr wody? Ja zrobiłam na 2000 gr wody, ale wtedy pulpeciki ugotowałam na Varomie osobno i tak zupa mi torche wykipiała. Ogólnie smak bardzo dobry, może następnym razem dodam jeden serek topiony mniej.
Przepis taki sobie, kluseczki z taką iloscią bułki tartej wychodzą "betonowe". Jak na mój smak za dużo serka topionego, wystarczy połowa.