Składniki
Zupa krem
- 1 łyżeczki sól i cukier
- 1 łyżeczki oregano i bazylia
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego, TM
- 1 opakowania kulki mozzarelli, małe kulki
- 2 opakowania boczku, w plastrach
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 40 g masła
- 100 g cebuli pokrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 3 puszki pomidorów całych, typu Pelati
- 400 g wody
- 4 liście świeżej bazylii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć ząbki czosnku i cebulę, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 2min/120°C/obr.1
Dodać pomidory, koncentrant pomidorowy, sól, cukier, suszoną bazylię i oregano, rozdrobnić 10s/obr.5
Dodać wodę i bulion warzywny, gotować 15min/100°C/obr.2
Dodać świeżą bazylię, zmiksować 1min/obr.4-8 stopniowo zwiększając obroty.
Plastry boczku usmażyć na suchej patelni, aż się zarumieją.
Podawać na ciepło, dodając plastry boczku, kulki mozzarelli oraz ozdobić świeżą bazylią. Smacznego.
Zupa krem z pomidorów z boczkiem i mozzarellą.
Porady
Boczek można zastąpić szynką parmeńską.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam zupę z połowy porcji. Dodałam też pół pokrojonej czerwonej papryki, która została mi z innego dania. Na samym końcu jeszcze trochę pomiksowalam, żeby wyszedł gładki krem. Nie miałam mozarelli w małych kulkach, więc pokroiłam w kostkę mozarelle z dużej kulki. Wyszła bardzo dobra zupa. Polecam podać z upieczonym chlebkiem z masłem ziołowym.
oryginalny przepis.....pyszne