![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/najgpas9-d1fd1-791340-cfcd2-3y58qh9f/a904c380-0cc2-4b57-a9d2-3ea021b5eef6/main/zupa-krem-paprykowo-pomidorowa.jpg)
- TM 31
Składniki
2 litry dla 4-6 osób
- sól, pieprz do smaku, można dodac pieprz cayenne
- 40 g ryżu lub suchej soczewicy, uprzednio zmielonej
- 1 cebula duza, pokrojona na 4
- 2 czerwone papryki, bez nasion
- 2 ząbka czosnku
- 400 g pomidorów, dałam 2 puszki
- 400 g wywaru warzywnego lub mięsnego, lub 400 g wody i kostak rosołowa lub warzywna
- 50 g oliwy z oliwek
dodatkowo można dodać
- 100 gramów serek topiony
- przyprawy Maggi, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
40 g ryżu lub suchej soczewicy mielimy 30 sekund obroty 10. Przesypujemy do pojemniczka.
Paprykę, czosnek, cebulę i oliwę mielimy 15 sekund obroty 5.
Dusimy 5 minut obroty 1, 100 stopni
Dodajemy wywar (lub wodę i kostkę rosołową), pomidory, zmielony ryż lub soczewicę,przyprawy i serek topiony. Gotujemy 14 minut, 100 stopni, obroty 2.
Miksujemy zupę 1 minutę obroty 10
Doprawiamy maggi do smaku
Porady
Zupę można podać z lanymi kluskami lub groszkiem ptysiowym. Posypać po wierzchu pietruszką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam. Dzisiaj zainteresował mnie przepis i od razu zabrałam się do roboty.
Muszę przyznać że smak mnie zaskoczył pozytywnie, I wszystkich domowników 😁
Napewno ją powtórzę. 😉
Zupa pyszna, od dziś moja ulubiona, ale jestem wielbicielką dań z papryką,więc to zrozumiałe. Zamiast białego ryżu dodałam czerwony ( akurat był w domu) i dzięki temu kolor zupy był pięknie czerwony.
Nic innego nie zmieniałam i polecam gorąco w szczycie sezonu paprykowego .
Zupa rewelacyjna, dodałam łyżeczkę cukru, zeby złamać smak kwaśnych pomidorow. Serwuje z chlebkiem czosnkowym. Pycha!
Nic dodać nic ująć
Polecam
dodałem jeszcze przyprawę paprykę wędzoną oraz trochę hot papryczki z Sycylii i czekam na efekt. Zamiast ryżu użyłem prawdawnej pszenicy farro z Toskanii, ale to chyba nic nie zmieni, zresztą za 14 minut się przekonam
Mi smakuje, niestety innym domownikom nie.
Bardzo dobra
Wyszła przepyszna. Dodałam zamiast serka topionego jogurt grecki![Big Smile Big Smile](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/bigsmile.png)
A... Zamiast serka topionego co można dodać?