- TM 31
Składniki
Pesto
- 2 łyżki płatków drożdzowych, ew. twardego sera żółtego wegańskiego lub zwykłego
- szczypta soli i pieprzu, do smaku
- 50 g Migdałów
- 1/2 słoiki ok. 70 g suszonych pomidorów, wraz z olejem z nich
- 2 ząbki CZOSNKU MAŁE, lub wedle uznania
- 500 g jarmużu, lub trochę mniej
- dobra oliwa/olej do nadania właściwej konsystencji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jarmuż oddzieliść od twardych części. Umyć. Blanszować: wlożyć do"Blokada naczynia miksującego" , zalać wrzątkiem i przez ok 1,5 min mieszać obroty 2. Przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Odcisnąć wodę.
W "Blokada naczynia miksującego" zemleć czosnek z migdałami ok 20 sek. obr.7. Dodać pozostałe skladniki. Wszystko miksować ok 3-5 min obr.7-10 do uzyskania właściwej konsystencji. Jeżeli ma być bezglutenowe, nie dodawać platków drożdżowych - zamiast tego użyć żóltego sera. Gdy pesto jest za suche należy dodawać oliwę/olej do wlaściwej konsystencji. W czasie mieszania trzeba dość często zbierać kopystką ze ścianek "Blokada naczynia miksującego" , bo masa się osadza i noże nie sięgają. Przełożyć do słoików.
Pesto może być przechowywane w lodówce do 7 dni, aby nie pleśniało należy wierzchnią warstwę w słoiku zalać nie dużą ilością oliwy.
Pesto nadaje się do kanpaek, makaranów i w zasadzie do czego tylko zechcemy na wytrawnie.
p.s. dla siebie preferuję bez czosnku, więc ten też opcjonalnie
Smacznego!
Przygotowanie
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pesto smaczne, ale jest z nim trochę roboty, zwłaszcza podczas mieszania. Miałam problem z konsystencją. Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało i przypasowało - pozdrowionka!
Bardzo smaczne pesto. W przepisie zabrakło mi informacji, jak mocno odcisnac zblanszowany jarmuż. Odcisnęłam dość mocno i w efeckie musiałam dolac sporo oliwy. Pasta i tak wyszła sucha, miałam problem z miksowaniem jej już na obrotach 6. Kolejnym razem dodam więcej czosnku i nie będę mocno odciskac jarmuzu.
Pesto przepyszne. Wczoraj jadłam. Przygotowane przez annack. Zamiast migdałów pestki słonecznika. Przepis rewelacyjny. Muszę jutro zrobić.
Marika, pesto mistrzowskie, bardzo dziękuje za przepis. Wczoraj zrobiłam na Kuchnie Bezglutenową i wszystkim baaardzo smakowało. https://www.facebook.com/mamthermomix/posts/483439805136864:0
Uwielbiam jarmuż Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?