- TM 31
Składniki
Przybranie:
- posiekany szczypiorek (ilość wedle uznania)
Nadzienie:
- 100 g kukurydzy z puszki
- 150 g Brokuła
- 2-3 jajka
- pierś z kurczaka
- oliwa lub masło
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 200 g śmietany 30%
- 100 g białego serka śmietankowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Ciasto kruche:
- 250g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na kruche ciasto włóż do "Blokada naczynia miksującego" i wyrób przy pomocy kopystki 35 s / obr 5.
Wyłóż ciasto na blachę od tarty o średnicy 26-28 cm. Przykryj folią aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.
Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmaż na patelni na oliwie lub maśle. Posól i popieprz.
Kukurydzę odcedź na sitku.
Jajka ugotuj w Thermomixie. Do naczynia wlej 500 g wody, włóż koszyczek z jajkami i gotuj 14min / Varoma / obr 1.
Po ok 4 minutach włóż na naczynie Thermomixa przystawkę Varoma z różyczkami brokuła. Paruj do końca gotowania się jajek ( czyli ok 10 minut, brokuły mogą byc lekko twarde)
Podczas gotowania jajek, ustaw piekarnik na 180 C. Nagrzej go. Wyjmij tartę. Spód podziurkuj widelcem, przykryj folią i wsyp suchą fasolę, po aby ciasto nie wyrosło. Piecz 15 minut. Naspęnie usuń folię z fasolą i piecz ok 12 -15 minut, aż tarta będzie złotego koloru. Wyłoż tartę z piekarnika i lekko ostudź.
Do naczynia Thermomixa włóż motylek i wszystkie składniki na masę jajeczną. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Miksuj 30/40 s / obr. 4. Składniki muszą być zmiksowane na jednolitą masę. Jeśli trzeba powtórz czynność ale ok 10 s/ obr 4.
Na spód tarty rozłoż kurczaka, kukurydzę, oraz brokuła, zalej masą jajeczną.
Piecz w 180 C ok 15 minut, następnie włoż pokrojone jajka i piecz jeszcze 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp szczypiorkiem.
Inspiracja www.kwestiasmaku.pl
Przygotowanie:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dla leniwców proponuję zrobić z gotowego ciasta francuskiego - mniej pracy.
całkiem niezła, zbyt długo się ją przgotowuje.
tarta wygląda obiecująco....
Wypróbuję na dzisiejszy obiad
używam serka "mój ulubiony" albo taki, który jest najbardzej naturalny a piersi z kurczaka użyłam ok 300 g
a jakiego serka bialego smietankowego uzywasz? i ile mniej wiecej tej piersi z kurczaka?
Tartę robiłam w thermomixie ale przepis miałam z kwestii smaku. Przepyszna. Warto zrobić.
Wypróbowany!!!rodzinę zachwycił! !!
Are you sure to delete this comment ?