thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 27/03/20
zmieniono dnia: 27/03/20

Składniki

PASZTET Z CUKINII I BIAŁEJ FASOLI

  • 500 g cukinii, średniej wielkości, pokrojonej na kawałki
  • 250 g białej fasoli z puszki
  • 80 g cebuli, obranej ,i pokrojonej na 4
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 60 g bułki tartej
  • 50 g żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 gałązki rozmarynu , świeżego, (same listki posiekane)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • masło i bułka tarta, do natłuszczenia i oprószenia formy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PASZTET
  1. 1. Do naczynia miksujacego wkładamy cukinię i cebule 6s./obr.5 Za pomocą kopystki przekładamy do innego naczynia i przesypujemy 1/4 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok.10min aż popuszczą soki.
    2.Fasole umieść w koszyczku i wypłusz pod bierzącą wodą,odstaw na bok.
    3.Do naczynia miksujacego wkładamy żółty ser i pietruszkę 10s./obr.10
    4. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze odciśniętą cukinię.
    5. Miksujemy 15-20s./obr.8
    6. Mase na pasztet przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy i pieczemy temp.180C około 60min.
    7. Pasztet po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PASZTET Z CUKINII I BIAŁEJ FASOLI

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 10, 2020 at 15:16
    5.0

    REWELACJA! Pasztet pyszny, aromatyczny (u mnie 2 bardzo duże ząbki czosnku nadały potrawie pikantnego charakteru), o idealnej konsystencji. Na obiad wystąpił jako plaster w towarzystwie sałatki z rukoli i warzyw. Idealnie nada się też na zimno do chleba. Ode mnie maksymalna ocena 5 gwiazdek, choć w tym przypadku zabrakło skali, zasługuje na 6 gwiazdek tmrc_emoticons.) Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis. Proszę mnie wpisać na listę fanów swoich przepisów tmrc_emoticons.-D

  • kwietnia 10, 2020 at 13:00

    Bardzo ciekawy przepis. Pasztet właśnie "wjechał" do piekarnika. Nie mogę się doczekać efektu końcowego tmrc_emoticons.)

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: